– Läget är akut. Gör vi inte nödvändiga förändringar nu kommer landstinget att ha slut på pengar inom några år.
De senaste åren har underskotten i landstinget vuxit kraftigt. 2014 var Västernorrland sämst i landet och för 2015 pekar prognosen på nya rekordunderskott. Samtidigt slits länet mellan Ådalen, Örnsköldsvik och Medelpad som alla slåss för ”sitt” sjukhus. Protesterna har varit massiva mot den insatsplan som landstingsledningen presenterat för att komma tillrätta med ekonomin där framför allt Sollefteå sjukhus drabbas hårt.
Omstart i ledningen
Krisen har bara under hösten lett till att både landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S) och landstingsdirektör Anders L Johansson fått sparken.
– Det har blivit en plågsam process och i kölvattnet av de tjänstemannaförslag som lagts fram har det i vissa avseenden drivits en kampanj mot landstinget, säger Ewa Back som dock inte vill svara på frågan om det var nödvändigt att ge båda sparken.
Kritiken har också medfört att landstingsledningen gjort en omstart och initierat nya utredningar kring sparförslagen plus att man vill föra en bättre dialog med berörd personal.
Finansutskottet har nyligen beslutat att omfördela 200 miljoner från tidigare avsatta pensionsmedel, till årets löpande drift. Och det står redan nu klart att majoriteten vill höja landstingsskatten nästa år med 60 öre. Först i vår, tidigast i februari, kommer beslut om vilka enheter som ska läggas ner att tas i landstingsfullmäktige.
– Grundproblemet är att kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. En skattehöjning är nödvändig, men det räcker inte. Vi måste också gå vidare med insatsplanen.
Ewa Back pekar på de faktorer som vägleder arbetet.
– Det handlar om att vi ska ha en effektiv och patientsäker vård och samtidigt klara ekonomin. Vi kan inte organisera sjukvården utifrån regionalpolitiska hänsyn.
Den bästa vården
Samtidigt är hon tydlig med att all vård inte kan bedrivas på alla sjukhus.
– När det gäller vård som du får en gång i livet kan du åka ganska långt för att veta att du får den bästa vården. Sundsvalls sjukhus sitter inte i orubbat bo även om de större förändringarna kan komma att ske i Sollefteå och Örnsköldsvik. I tjänstemannaförslaget ingår bland annat flytt av operationer inom ortopedin till Örnsköldsvik.
Däremot vill hon inte i dagsläget säga vilka avdelningar och vilka sjukhus som i slutändan kommer att få se nerskärningar.
– Nej, nu har vi en process som måste få fortlöpa och vi ska vända på alla stenar.
Många är oroliga för jobben, inte minst i Sollefteå. Vad säger du till dem?
– Det finns inga planer på att lägga ner hela Sollefteå sjukhus. På sjukhuset finns idag relativt många tjänster bland sjuksköterskor och läkare som bemannas av inhyrda läkare och sjuksköterskor. Jag tror att de flesta som blir berörda av förändringar på sjukhuset kommer att kunna erbjudas andra tjänster på sjukhuset eller på hälsocentraler i kommunen.
Svårt att rektytera
Men en minskad befolkning gör det allt svårare för Ådalen att motivera ett akutsjukhus i den delen av länet. Det blir också allt svårare att rekrytera personal. En illustration till problemen är att av 58 sjuksköterskor på tre vårdavdelningar i Sollefteå var i början av september nästan hälften, 28 stycken, stafetter från bemanningsföretag.
– Det är inga beslut i landstinget som lett till den utvecklingen, det handlar om en pågående urbanisering och nationella trender.
Ewa Back vill lyfta vårdfrågan.
– Det här är ett nationellt problem. Krisen i skolan har i ett antal år varit uppe på den nationella agendan, nu är det dags att lyfta även vården. Det är ett så grundläggande behov i människors liv att veta att det finns sjukhusvård den dagen jag behöver den och det ska inte vara beroende av storleken på min plånbok.
Ett annat problem är att kostnaderna för hyrpersonal skjuter i höjden. Och här är de mindre sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå mer beroende av stafettpersonal.
– Det har gjorts och görs en rad insatser för att stärka landstinget som en attraktiv arbetsgivare. Vi har infört kompetenstrappor med möjlighet för erfaren personal att göra ”karriär” och få högre lön. Vi ser också över scheman och utökad grundbemanning.