Christian ”Förtalsombudsmannen” Petersson och Mathias Wåg i rätten i maj, i år.
Dagens ETC
Nazisten förlorade. Den ökände vit makt-veteranen Dan Lindberg, tidigare Berner, får inget skadestånd av journalisten Mathias Wåg. Stämningen är en förlust för den högerextrema aktivisten Christian ”Förtalsombudsmannen” Peterson, som med civilrätt vill tysta oliktänkande.
Det var en tumultartad och omskriven dag i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan. Nu har rådmannen landat i ett beslut. Guldspadeprisade frilansjournalisten och researchern Mathias Wåg har vunnit den civilrättsliga stämningen som orkestrerats av den så kallade Förtalsombudsmannen, en högerextrem kampanj för att skrämma människor till att sluta använda ordet ”nazist”.
Det var i mars 2018 som Mathias Wåg på mikrobloggen Twitter kallade den dråpdömde nazistveteranen Dan Lindberg, tidigare Berner, för ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister”. För kränkningen att offentligt ha pekats ut som klandervärd såsom brottsling och nazist, ville Lindberg ha 10 000 kronor samt rättegångskostnaderna. Nu blir det inte så. Lindberg ska också betala sina egna kostnader.
– Det här är fantastiskt! Det kommer att sätta stopp för att man använder stämningar som vapen för att tysta granskningar. Jättebra att rätten säger att det jag skrivit har ett tydligt journalistiskt syfte. Det betyder att man nu som journalist i sociala medier kan prata om det som man skriver i sina artiklar, säger Mathias Wåg till Dagens ETC direkt efter att tingsrätten levererat sitt beslut.
Tingsrätten skriver i domen att:
”Påstående om att en meningsmotståndare är extremist eller anti-demokrat inte utgör förtal. Att inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart.”
Samt:
”I den aktuella tweeten framgår inte vad Dan Lindberg är dömd för utan bara att han är ’dömd’. Enbart ett påstående om att någon är dömd – även om det förenas med ett värdeomdöme om att denne är ökänd nazist – utgör inte ett sådant utpekande om brottsligt leverne att det är förtalsgrundande.”
Kan gå till HD
Stämningen mot Wåg ingår i en lång rad förtalsstämningar mot politiker, journalister, vänsterprofiler, kändisar och helt vanliga medborgare. Man använder så kallade småmål istället för en vanlig tvist, för att den som stämmer inte ska riskera något ekonomiskt. Bland annat stäms Dagens ETC-journalisten Bilan Osman och C-toppen Anton Sauer. Samt komikern Bianca Meyer, i det så kallade Nazistpyssling-målet som har potential att gå till Högsta domstolen för att skapa prejudikat eftersom Meyer vill lyfta sitt mål till en vanlig tvist.
Bakom Förtalsombudsmannen står den före detta Alternativ för Sverige-kandidaten Christian Peterson, en högerextrem aktivist som jobbar åt sajten Insikt24 där den forna SD-toppen Erik Almqvist är chef. Den 21-årige Peterson har ett förflutet inom den militanta nynazistiska gruppen Nordiska motståndrörelsen.
På plats i tingsrätten under Wågs huvudförhandling fanns några av hans vänner. Efteråt hängdes sex av dem ut som ”vänsterextremister” med namn och bild av Christian Peterson och Insikt24. Sedan drabbades fyra av vännerna, samt deras barn, av anonyma orosanmälningar till socialtjänsten, något Dagens Nyheter var först att rapportera. Till DN säger Peterson att han inte vet något om anmälningarna, som hävdar att barnen far illa och knarkar, men att han stödjer dem.
Finansieras av donationer
Till sin hjälp i Förtalsombudsmannen har Peterson den Finlandsbaserade juristen Henrik Johansson, som tidigare försvarat Nya Tider/Swebbtv-profilen Jesper Johansson i rätten. Det var Henrik Johansson som representerade Dan Lindberg, båda via videolänk, i stämningen mot Mathias Wåg.
Förtalsombudsmannens verksamhet finansieras via donationer. Peterson har hävdat att man fått in 30 000 kronor från en enda bidragsgivare, just specifikt för att stämma Mathias Wåg.