– Vi har en demokrati i vårt land, det innebär att folk får kandidera och rösta och det ska vi vara rädda om. Sedan finns det de som inte står upp för demokratin som sådan, det är en utmaning vi får anta, säger Kungälvs kommunalråd Miguel Odhner (S).
Han berättar att kommunen har en handlingsplan för att motverka våldsbejakande extremism och han tror att det i och med NMR:s kandidatur kommer att bli tydligt vad de står för.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Oppositionsrådet Anders Holmensköld (M) tycker inte att det var någon rolig nyhet att höra att Kungälv kommer att ha en valbar kandidat från NMR nästa år.
– Det är väldigt, väldigt trist att höra. Man kan aldrig hindra folk, vad de än har för åsikter, från att ställa upp, men jag tycker att det känns väldigt tråkigt, säger han och tillägger att han hoppas att invånarna är kloka när de röstar och tar ansvar för framtiden.
Brutalt mord
Anders Holmensköld (M) tror att det blir svårt för NMR att få tillräckligt med röster för att ta sig in i kommunens fullmäktige. Kungälv har en lång historia med problem med högerextrema rörelser. Det brutala mordet på John Hron 1995, då 14-åringen plågades till döds av nazister, ledde till att kommunen startade ett omfattande förebyggande arbete mot nazism och rasism i skolan. Toleransprojektet har sedan dess spridits till flera kommuner runt om i landet och betraktas som framgångsrikt. Även om kandidaten Fredrik Vejdeland inte har vuxit upp i Kungälv så ser Anders Holmensköld (M) hans kandidatur som ett bakslag.
– Vi har investerat väldigt tungt under många år mot sådana här tendenser. Det är klart att det är hårt att få det här som ett kvitto. Det känns tråkigt att vara en av de kommuner de ställer upp i, då har de gjort någon bedömning att de har bäst förutsättningar här, säger han.
Enligt polisen i Kungälv har de inte sett tecken på att den högerextrema aktiviteten i kommunen har ökat de senaste två åren. NMR har dock sannolikt utfört tre aktioner. Vid två tillfällen i början av förra året agerade de ”trygghetsvärdar” i ett badhus, något som flera medier rapporterat om. På hemsidan uppger de själva att det var en aktion mot ”sexuella övergrepp i badhus”. Det skrevs en anmälan, men eftersom det inte gick att säga att partisympatisörerna begått något brott så lades utredningen ner. Polisen arbetar också med en anmälan om att någon satt upp plastband med NMR-symboler vid ett HVB-hem förra våren. Rubriceringen är ofredande mot grupp, eftersom de som bodde på HVB-hemmet upplevde det hela som obehagligt.
Boden och Ludvika
Ytterligare två kandidater offentliggjordes samtidigt som Fredrik Vejdeland, Pär Öberg som ställer upp i Ludvika och Bo Nilsson som ställer upp i Boden.
– Det här är ett sätt för dem att påbörja sin valrörelse ett år före valet, genom att lansera sina kandidater för den politiska grenen. För Nordiska motståndsrörelsen är det en ny grej att ställa upp i val, det har de inte gjort tidigare, säger antirasistiska tidskriften Expos researcher Jonathan Leman.
NMR bildades 2015, men högerextrema rörelser, som Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna, har ställt upp med kandidater i tidigare val.
– Det är flera som på olika sätt har försökt lägga sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna. Det har visat sig vara svårt. Det som skiljer NMR från de tidigare är att de bara ser den politiska grenen som ett komplement till gatudelen, som är deras viktigaste del, säger Jonathan Leman.
Han tillägger att målsättningen inte främst är att få massor av röster, utan vara en del av den politiska diskussionen och få uppmärksamhet.