En antirasistisk demonstration som attackeras i Kärrtorp, skolor som sprejas med hakkors och nu senast knivattacken i Malmö, där tre högerextremister sitter anhållna misstänkta för att ha gått till angrepp mot en feministisk demonstration. Nazisterna i Sverige har flyttat fram sina positioner den senaste tiden. Efter attacken i Malmö har justitieutskottets ordförande Morgan Johansson bett Säpochefen Anders Thornberg att komma till utskottet för att reda ut hur Säpo arbetar med att kartlägga högerextrema grupper.
– Jag kan tycka att högerextremismen måste hamna under bättre och tydligare lupp än tidigare, sa demokratiminister Birgitta Ohlsson (Fp) i P1 morgon på tisdagen.
Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo som bevakar svensk högerextremism menar att Säpo har ändrat fokus mot islamistisk extremism.
– Min känsla är att i spåren efter 11 september har man lagt väldigt mycket fokus på jihadismen. Extremhögern har fallit lite utanför radarn.
Kritiserad utredning
I december kom den statliga utredning om hur våldsbejakande extremism ska förebyggas, där bedömningarna till största delen grundas i Säpos analyser. Den kom fram till att den autonoma vänstermiljön utgör det största hotet mot demokratin, genom angrepp mot partier och myndigheter, medan vit makt-miljön främst är ett hot mot enskilda personer i form av hatbrott.
Flera av slutsatserna i rapporten kritiserades av några av de experter som bidragit till utredningen, däribland Daniel Poohl och Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet och expert på svensk högerextremism. Kritiken gäller bland annat att den högerextrema miljön beskrivs som en ungdomssubkultur, snarare än en politisk rörelse.
– Man har ett väldigt starkt fokus på att det handlar om marginaliserade ungdomar, att det är ett socialt problem och inte ett politiskt problem, säger Heléne Lööw.
Även Heléne Lööw ser ett mönster att det läggs mindre kraft på att hålla koll på vit makt-miljön.
– I utredning efter utredning prioriterar man upp jihadister och autonoma, medan man lägger mindre energi på vit makt-miljön som beskrivs som närmast statisk.
Heléne Lööw menar att Säpos och polisens möjligheter att arbeta mot högerextremism har minskat på grund av politiska vägval, som att riksdagens prioritering av arbete mot hatbrott ströks ur budgetpropositionen 2006.
– Man har tappat kompetens och det tar lång tid att bygga upp igen.
Säpos pressekreterare Fredrik Milder skriver i ett mail till Dagens ETC att Säpo inte nedprioriterar högerextremism.
– Vårt uppdrag när det rör otillåten påverkan gäller de brott som handlar om våld, hot och trakasserier mot grundläggande demokratiska funktioner och därmed följer vi brottsaktiva nätverk och individer, inte en politisk rörelse som sådan.
Kopplingar till Svenskarnas parti
De män som sitter anhållna för knivdådet i Malmö har nära kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti, som vill avskaffa demokratin och som ställer upp i valet på 30 orter i landet. Medlemmar i partiet har rest till Ukraina för att stödja högerextremister. Säpo känner till resorna men agerar inte särskilt mot dem.
– Vi intresserar oss för dem om de sker i syfte att begå terrorbrott i Sverige eller utomlands eller om de ökar individernas avsikter och förmåga. Vi har ingen information att lämna om vilka bedömningar som gjorts eller åtgärder som satts in, säger Fredrik Milder på Säpo.
Men kritiker har ifrågasatt den hållningen, bland annat efter knivdådet i Malmö. Daniel Poohl delar delvis Säpos uppfattning.
– De kommer inte hem och har gått något träningsläger, säger Daniel Poohl.
– Däremot kan man räkna med att de kommer hem med inspiration och en känsla av att deras politiska projekt är möjligt. Det ökar risken att de korsar en gräns och ger sig in i konfrontationer.