Svenska Naturskyddsföreningen är med sina 200 000 medlemmar landets största och mest inflytelserika miljöorganisation. I helgen hade föreningen stämma och då valdes Johanna Sandahl till ny ordförande. Hon har tidigare varit vice ordförande och tar över efter Mikael Karlsson som suttit på posten i tolv år.
– Det är fantastiskt roligt, säger Johanna Sandahl under måndagen.
Framöver vill hon prioritera att knyta ihop Naturskyddsföreningens lokala arbete med det som sker på riksnivå. Det handlar bland annat om att lyfta fram de lokala initiativ som tas för att exempelvis skydda skogar, stoppa utvinningen av mineraler och göra förskolor giftfria.
– På det sättet skulle vi kunna vinna fler segrar. Det fantastiska med folkrörelser är de hävstångseffekter som går att åstadkomma genom att hämta kraft i alla lokala grupper och initiativ.
Den främsta utmaningen är enligt henne att samla organisationen och samtidigt blicka framåt.
– Det är bara sex år kvar till 2020 och innan dess ska mycket ha skett, bland annat på klimatsidan. Utmaningen ligger i att få ihop föreningen med omvärlden samt att öka takten i det vi gör.
En ökad medvetenhet
Fram till höstens riksdagsval arbetar hon med att lyfta klimat- och miljöfrågorna på den politiska dagordningen.
– Vi lyckades bra med det inför EU-valet, jag är hoppfull om att det går att göra om.
Hon upplever just nu en ökad medvetenhet om klimatkrisen både nationellt och globalt. I Sverige märks det på att insikten om att klimatförändringarna sker här och nu har stärkts. Globalt sett är bland annat Barack Obamas åtgärdsplan för utsläppsminskningen som nyligen presenterades ett tecken på att de internationella klimatförhandlingarna håller på att förbättras.
– Det börjar lossna i spänningarna och det är positivt inför FN:s klimatkonferens i Paris 2015.
Inför Naturskyddsföreningens årsstämma har det talats om att föreningen är splittrad. Hur ser du på det?
– Jag upplever ingen splittring i vad föreningen vill i det stora hela. Däremot är vi en stor folkrörelse och det är självklart att det på marginalen finns olika åsikter om hur vi ska arbeta för att nå vårt gemensamma mål med en bättre och grönare värld.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.