– Människorna som kommer hit mår ofta mycket dåligt. Det är personer som under en lång tid har gett mer energi än var de fått tillbaka, säger verksamhetschefen Eva-Lena Larsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sedan elva år år inhyser den gamla trädgårdsmästarbostaden i Änggården en rehabilitering för personer som är sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa. Den riktar sig till de 52 000 personer som har Västra Götalandsregionen som arbetsgivare och majoriteten av deltagarna är vårdarbetande kvinnor.
Varvar ner i naturen
På Gröna Rehab får de hjälp med att förändra strukturer och beteenden som inte varit hållbara på sikt. De som är heltidssjukskrivna har först tre månader med fokus på återhämtning. Därefter får man ytterligare tre månader då man successivt återgår till arbete eller annan aktivitet. Deltagarna kommer på dagtid och arbetar i trädgården och promenerar tillsammans i naturreservatet. De flätar korgar med pil, har gruppsamtal och tränar på avspänningsmetoder. Verksamheten bygger på forskning som visar att naturen får människor att varva ner.
– Höga vågor och starka vindar kan upplevas som stressande men generellt sätt blir människor lugna av att vistas i naturen. Blodtrycket sjunker och man får lägre puls vilket är bra förutsättningar för självläkning, säger Eva-Lena Larsson.
Hon menar att det ofta inte är sunt att leva i den hastighet som vi gör idag. Därför mår många bra av att återgå till den naturmiljö som människor levt i under hundratals generationer.
– Man kan försöka skynda på saker i livet men det går inte att skrika till en tomat att den ska mogna. Saker måste få ta sin naturliga tid, säger hon.
Annas hjärna gick på högvarv
En av personerna som deltagit i verksamheten är Anna. Hon är i 40-årsåldern och arbetar inom specialistsjukvården. För några år började hon få allt fler sidouppgifter utöver sina ordinarie vilket gjorde arbetsdagarna stressiga. Samtidigt hände saker i privatlivet som gjorde att hon behövdes mer på hemmaplan.
Anna började få yrsel och blev extremt trött. Hon började drömma om jobbet och huvudet kändes som en torktumlare full av tankar som bara tumlade runt. Till slut sa hennes kollegor ifrån och Anna pratade med en vårdkontakt som beordrade henne att gå hem från jobbet och sjukskriva sig. När hon kom innanför dörren var hon alldeles skakig, och tacksam över att hon inte skulle behöva gå till jobbet dagen efter.
"Vi gick en promenad i skogen och de flesta var helt tysta."
Anna var sjukskriven några månader, försökte börja jobba igen men blev återigen sjukskriven på heltid. Hon blev deprimerad och vardagliga sysslor som att diska och koka kaffe blev övermäktiga. Då tipsade en kollega henne om Gröna Rehab. Några månader senare fick hon börja och hon minns den första dagen.
– Vi gick en promenad i skogen och de flesta var helt tysta. Jag tyckte det kändes konstigt att ingen pratade så jag försökte vara social men fick inte så mycket respons.
De andra deltagarna förstod
Men redan dagen därpå kände hon hur lättande det var att slippa vara social och hålla uppe en fasad hela tiden – det är särskilt ansträngande för en person som är utmattad. Hon mådde bra av att vara utomhus och kände att hon kunde andas ut för första gången på länge. De bekymmer hon hade på morgonen försvann när hon gick över den lilla bron till trädgårdsmästarbostaden.
– Det var skönt att möta personal som var så kunniga och förstående. Det var också bra att träffa de andra deltagarna som förstod hur övermäktigt det kunde vara att plocka ur en diskmaskin och hur det känns att glömma bort vad man pratade om fem sekunder tidigare, säger hon.
Hon blev långsamt bättre och så småningom började hon slussas tillbaka till sin arbetsplats som hon varit sjukskriven från till och från under flera års tid. Hon ville inte lämna lugnet på rehabiliteringen men kom överens med sin chef om att trappa upp långsamt och ha andra arbetsuppgifter än tidigare.
– När jag ser tillbaka på tiden innan jag blev sjuk tänker jag på hur elak jag var mot mig själv som lät mig må så dåligt utan att sätta stopp. Nu har jag lärt mig mina begränsningar, säger hon.
Vill undvika utmattning till varje pris
Ungefär 90 procent av deltagarna återgår till aktivitet efter rehabiliteringen och vid uppföljningen sex och tolv månader senare har de flesta ökat sin aktivitetsgrad. Eva-Lena Larsson hoppas att det goda resultatet ska få flera att satsa på rehabilitering i trädgårdsmiljö.
– När vi startade för elva år sedan var vi ganska ensamma men nu finns flera andra liknande verksamheter. Våra deltagare har stressrelaterade problem men det finns också grön rehabilitering inom fångvården och för personer som har ätstörningar, säger hon.
Idag har det gått ett halvår sedan Anna slutade på Gröna Rehab. Tiden där bidrog till att hon mår betydligt bättre idag och hon har fortfarande användning för flera av sakerna hon lärde sig där.
– Jag gör vad som helst för att inte bli utmattad igen. Det är fruktansvärt och något jag inte ens önskar min värsta fiende, säger hon.
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.