2022 går till historien som ett riktigt mörkt år. Krig i Ukraina, en skenande klimatkris som gav översvämningar och dödliga värmerekord, rekordinflation och höga matpriser. Men visst hände några bra saker också! Dagens ETC tittar tillbaka på ljusglimtarna och listar de politiska segrarna 2022.
Stine Christophersen jobbade på vårdboendet Attendo Sabbatsberg i början av pandemin, när covidsjuka inte hölls separerade från de friska. När hon gick ut i medierna och påtalade bristerna varnades hon av tre chefer.
I oktober dömdes två av de tre Attendo-chefer som varnade henne.
– Det skickar en signal att vi har ett meddelarskydd och att chefer får inte göra så här. Vårdbiträden har rätt att uttala sig i medier och vara lojala mot sina patienter, sa Stine Christophersen, till Dagens ETC.
För första gången någonsin, sedan lagen infördes 2017, prövades brott mot lagen om meddelarskydd. Lagen kom till för att ge anställda på privata vårdföretag möjlighet att kunna påtala brister i verksamheten utan att riskera att drabbas av repressalier. Att cheferna dömdes var en seger för visselblåsarna. Nu har Attendo Sabbatsberg tagits tillbaka i kommunal regi.
Helikopterplattan ska rivas – seger för strandskyddet
Dagens ETC:s granskning av miljonärerna i Täby, som annekterat kommunal mark och byggt helikopterplatta och privata bryggor där, gav ringar på vattnet. Glada aktivister startade Folkets bad och Märta Stenevi hoppade i och simmade från helikopterplattan. En livlig diskussion om strandskyddet väcktes. Fastighetsägaren förlorade till slut mot Länsrätten och helikopterplattan fick rivas. Flera av bryggorna är i nuläget kvar men händelsen har gjort att lyxvillornas ägare nu vet att de inte kan göra kommunal mark till sin egen obemärkt.
Hopp för Amazonas med da Silva
När Luiz Inácio ”Lula” da Silva tar över som president efter Jair Bolsonaro i Brasilien ökar hoppet om att rädda Amazonas. Mycket talar för att han kommer att göra räddandet av Amazonas till sin utrikespolitiska huvudfråga.
– Det går inte att minska klimatförändringarna utan att skydda Amazonas, sa Lula da Silva under COP27-mötet i Egypten
Under Jair Bolsonaros presidentskap ökade den illegala avverkningen av regnskog markant. Hans regering har också sagt att klimatförändringarna är ”ett marxistiskt påhitt” och han har kallat Greta Thunberg för ”en snorvalp”.
Sveriges första minister som är transperson
Tidigare skolministern Lina Axelsson Kihlblom blev den första transpersonen i en svensk regering. Hon har skrivit boken ”Kommer du tycka om mig nu?” där hon berättar om att hon genomgått en könskorrigering. För tidningen QX berättade hon om hur det kändes att får rätt kön.
– Det var det här jag alltid hade sett när jag blundade, men nu slapp jag blunda för att känna igen mig själv, säger Lina Axelsson Kihlblom.
Men Lina Axelsson Kihlblom, som är rektor, vill inte låta det faktum hon är transperson stjäla fokus från skolfrågan.
– Äh, jag är bara en bitter 45-årig frånskild småbarnsmamma som bor i förorten. Men min kompis sa till mig att han trodde att jag skulle bli någon form av rikstransa. Fast det hoppas jag verkligen inte! Jag vill ju prata om skola och utbildning, säger hon till QX.
SD förlorade sitt skyltfönster Sölvesborg
Sverigedemokraterna, med ordförande för kommunstyrelsen Louise Erixon, hade under förra mandatperioden Sölvesborg som skyltfönster för SD-politik. Här har partiet varit med och infört tiggerförbud, krävt språktester i äldreomsorgen, fler ordningsvakter och halat ner pride-flaggor. Men efter valet i september valde M att hoppa av koalitionen Samstyret med SD och i stället styra med S.
– Det var inget Samstyre de presenterade, det var ett enstyre. Det var total förnedring, säger moderaten Bo-Åke Karlsson till DN.
Svenonius lämnar stadshuset i Stockholm
Irene Svenonius hade en dröm om en sjukvård där marknaden fritt fick styra och att hon och andra regionpolitiker avskaffades. Den skildrade hon i boken ”Jag vill avveckla mig själv”. Nu är hon avvecklad, men det handlar snarare om att väljarna till slut röstade bort henne. Efter 16 år med moderat sjukvårdspolitik tröttnade till och med många moderata väljare. De många turerna och skandalerna kring Nya Karolinska, vårdcentraler som såldes för underpriser till bekanta, en underfinansierad och underbemannad primärvård och krisande akutsjukhus fick till slut väljarnas röster att gå till vänsterblocket.
Tories kraschar – för stora skattesänkningar
Liz Truss stannade bara kvar i 44 dagar som premiärminister. ”Jag kan inte leverera det jag valdes för att leverera”. sa hon när hon meddelade sin avgång på 10 Downing street. Det var rekordstora skattelättnader, som ledde till att inflationen steg och pundet störtdök, som ledde till hennes krasch. Budgeten lovade ofinansierade skattesänkningar för 560 miljarder kronor. Regeringen fick kritik för att ha gynnat de allra rikaste i landet. Haveriet för Tories visar att det finns en gräns för skattesänkarpolitik även i Storbritannien.
Första svarta kvinnan i USA:s högsta domstol
Ketanji Brown Jackson är den första svarta kvinnan som utsetts till domare i USA:s högsta domstol.
– Det är på tiden att domstolen speglar all potential som finns i vårt land, sa president Joe Biden, och höll det löfte han gav väljarna under presidentvalrörelsen, om att nominera en svart kvinna om han skulle få möjligheten.
Den 51-åriga Brown Jackson nominerades i februari och blev godkänd av senaten i april i år. Hon kallade själv nomineringen ett hedersuppdrag ”på livstid”.