BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Året dessförinnan anmäldes två våldtäkter. Och under det senaste året har debatten kring sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler exploderat.
När Bråvalla nu arrangeras igen ser man från arrangörens sida positivt på att de här problemen diskuteras öppet.
– Det här är frågor som vi ständigt har med oss. Och vi tycker det är positivt att man inte blundar för att sådana här saker händer, säger Kajsa Apelqvist, pressansvarig för arrangören FKP Scorpio.
De jobbar löpande med att förbättra festivalområdet och att se till att alla ytor ska kännas trygga och säkra – ett arbete som även polisen deltar i.
De har också en stor säkerhetsorganisation på plats under festivalen.
– Det kommer att vara flera hundra som jobbar. Och jag tror vi kommer att bli några fler i år, berättar hon.
Bråvallafestivalen har nolltolerans för alla typer av brott. Och precis som tidigare år kommer det också att finnas en polisstation inne på festivalområdet.
Därtill finns också ideella organisationer på plats och arbetar med säkerheten.
– Jag tycker det är positivt att vi kan täcka upp på så många olika nivåer, säger hon.
Handlar främst om synlighet
Från polisens sida kommer man att ha all slags kompetens på plats, från kriminaltekniker till spanare och hundförare.
– Det kommer att ske en viss brottslighet och det finns risk för att saker händer som skapar oro, som åsknedslaget vi hade till exempel, då många personer behövde hjälp samtidigt, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman, som även själv kommer att arbeta på plats under festivalen.
I stort sett kommer polisen att arbeta på samma sätt som man har gjort tidigare år.
– Men vi kommer att ha ett särskilt fokus på att försöka minska risken för att tjejer ska utsättas för sexuella ofredanden, säger han.
Främst handlar det om synlighet.
– Vi tror att det är det mest effektiva sättet att minska risken för brott, säger han.
De vanligaste brotten under festivalerna är dock stölder. Men oavsett vilket brott det gäller vill polisen uppmana den som har utsatts att polisanmäla så snart som möjligt.
– Dels får vi bättre möjligheter att utreda brottet. Men ju fortare vi får koll på att en viss brottslighet har börjat uppträda, desto fortare kan vi också motverka och gå in med åtgärder, säger han.
Svårt med signalement
När det gäller de våldtäkter som skedde under festivalen 2014 har båda klarats upp. Det ena gällde en gruppvåldtäkt och det andra en våldtäkt som skedde i publikhavet mitt under en konsert.
Men av de tre våldtäkter och två våldtäktsförsök som anmäldes förra året har inget fall kunnat klaras upp.
– Tyvärr har vi inte kunnat lagföra någon. Vi har aldrig haft några misstänkta personer och vårt arbete har inte gett några resultat än så länge, säger Thomas Agnevik.
Generellt sett är det ofta svårt att få fram signalement när det rör sig om överfallsvåldtäkter utomhus.
– Det är ofta traumatiska situationer som sker under sådana förhållanden att det blir väldigt svårt för den drabbade att kunna lämna ett signalement efteråt. Många gånger kan gärningsmannen också täcka för antingen sitt eget ansikte eller offrets, förklarar han.
För att förebygga brott och underlätta identifiering av förövare har vissa festivaler börjat överväga att införa kameraövervakning eller övervakning med hjälp av drönare. Men det är inte aktuellt för Bråvallas del.
– Vi kollar på alla möjliga alternativ. Men aldrig drönare, av säkerhetsskäl. De kan ramla ner och skada folk, påpekar Kajsa Apelqvist, som i stället betonar att man försöker ha mycket folk på plats.
20 år och äldre
En av de ideella organisationer som arbetar med trygghet under festivalen är Nattskiftet, som medverkar för tredje året.
Det är en trygghetsorganisation som verkar i utelivet, på festivaler och klubbar, mot våld och sexövergrepp. Den har startats av unga vuxna, för unga vuxna.
– Meningen är att den som söker upp oss ska möta någon att vara jämlik med. Vi är ingen pekpinneorganisation, förklarar Lisen Andréasson Florman från Nattskiftet.
De försöker nu engagera lokala volontärer till festivalen. Och det finns fortfarande möjlighet att vara med.
– Vi söker människor som är 20 år och äldre, som vill finnas där för sina medmänniskor, som tycker att trygghet är viktigt och som står för alla människors lika värde, säger hon.
Målet är att starta en lokal grupp i Norrköping till hösten.
– Därför hoppas vi få med oss bra personer på Bråvalla som vill driva det här vidare, säger hon.
De besökare som kommer till Nattskiftet under festivalen gör det av många olika skäl.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det kan vara allt från att bara vilja säga tack för att vi är där, till att man är ledsen och vill prata med någon som inte är dömande. Man kanske har druckit för första gången, eller blivit osams med sina kompisar, man kanske inte vågar gå ensam till tältet, eller något allvarligt har skett och man vågar inte gå till polisen och anmäla själv, berättar hon.
När det gäller säkerhet och trygghet på festivaler handlar det inte bara om vad polis, arrangörer och ideella organisationer kan göra. Mycket handlar också om hur besökarna själva agerar.
En stor satsning som Bråvalla själva gör är kampanjen ”Vi är festivalen” som riktar sig just till besökarna.
– Där vill vi berätta vad Bråvalla är för oss. Det är inte en plats där du begår brott eller utsätter någon annan för någonting. Vi vill få alla att känna delaktighet och prata om gemenskap, värderingar och civilkurage, förklarar Kajsa Apelqvist.
Lisen Andréasson Florman betonar också vikten av civilkurage.
– Det handlar inte bara om att gripa in fysiskt när något händer. Civilkurage är också att våga säga till en kompis att det du gjorde inte var okej. Eller att våga säga till en kille i publikhavet att han ska ta bort handen från tjejens kropp om han går för långt.
En annan viktig sak är att sluta skuldbelägga och beskylla offren.
– Men där finns det mycket kvar att göra.