BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
25-åringen dömdes av tingsrätten till nio års fängelse och krögaren till sex år.
– Överlag är vi nöjda med domen. När det gäller påföljden har vi yrkat ett år mer per person, alltså sju respektive tio år, kommenterar kammaråklagare Jim Westerberg.
Männen ska även betala skadestånd till de här två offren på 165 000 vardera. 25-åringen ska dessutom betala skadestånd till de övriga sju offren.
Festfixaren dömdes även för fyra våldtäkter till, två fall av sexuellt tvång samt kränkande fotografering. Ytterligare en av våldtäkterna skedde under 2012, sedan har polisen inte hittat något bildmaterial förrän 2015 då två olika våldtäkter hade dokumenterats i Los Angeles under januari och februari. Jim Westerberg berättar att mannen har haft ett flertal olika mobiltelefoner och surfplattor under åren och det går inte att utesluta att det inte har skett ytterligare saker under 2013 och 2014 fast de inte har funnits dokumenterade på de telefoner och läsplattor som polisen har beslagtagit.
Serverade bevis på ett silverfat
Med både bilder, filmsekvenser och geotaggningar så blev polisen serverade bevisningen på ett silverfat. Göteborgs tingsrätt menade att det var tydligt att kvinnorna och de 16-åriga flickorna hade varit medvetslösa eller haft mycket låg med-vetandegrad och att det därför vore verklighetsfrämmande att tro att de hade medverkat frivilligt, som de båda männen hävdade i rättegången. Men i de allra flesta fall så får inte polisen allting serverat och tycks inte heller lägga ner några större resurser på att hitta bevis själva. Antalet anmälda våldtäkter som ledde till att en person kopplades till brottet var under 2015 så lågt som 14 procent. Under första halvåret 2016 sjönk den siffran ytterligare och hamnade på 12 procent.
Organisationen Tryggare Sverige drivs partipolitiskt och religiöst obundet för att förbättra situationen för dem som har drabbats av brott. Till dem vänder sig många brottsoffer som har utsatts för våldtäkt och känt sig dåligt bemötta av polisen berättar generalsekreteraren Magnus Lindgren.
– Ingen har brytt sig om att ta reda på varför det ser ut så här. Polisen skriker om mer resurser, men de oberoende revisorer som granskade polisens årsredovisning för 2015 riktade skarp kritik mot att det inte fanns något underlag för hur de befintliga resurserna har använts. Hur vet man då att mer resurser löser problemet? Det är minst lika sannolikt att det som behövs är bättre ledning och kompetenshöjande insatser, berättar Lindgren för Dagens ETC.
I Göteborg har antalet anmälda våldtäkter per år varit relativt konstant under 10-talet på omkring 300 per år enligt Brå (Brottsförebyggande rådet). Flest var det 2011 med 381 anmälda våldtäkter och 1 154 anmälda sexualbrott totalt. Att jämföra med hur många som blir uppklarade är lite snårigt då det dels kan ta lång tid för ett ärende att komma upp i rätten, så de anmälningar som görs ett visst år sällan är samma ärende som har fått en rättslig lösning samma år. Dels förs Brås statistik kring personuppklaringsprocent bara på regionnivå. Men om man tittar på antalet domslut i Göteborgs tingsrätt så dömdes det i 12 våldtäktsmål och 68 sexualbrott i stort under 2015. Det är en försvinnande liten procentdel jämfört med antalet anmälningar vilket år på 10-talet som helst.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det tragiska är att det inte blir bättre, utan snarare tvärtom. Och detta trots att sexualbrott har varit en prioriterad fråga för polisen i decennier, säger Magnus Lindgren.
Enligt Tryggare Sveriges sammanställning av Brås statistik rörande hela landet så klarades 20 procent av alla polisanmälda våldtäkter från 2010 till 2014 upp. Samma siffra som nu alltså är nere på 12 procent.