Berivan Delen har haft alla sina tre barn på nattis. Idag lämnar hon av sin yngsta son Yakob på Höstvädersgatans förskola. Här anpassar personalen verksamheten efter föräldrarnas arbetstider. Förskolan är en av tre i Göteborg som kan erbjuda nattis. Berivan Delen jobbar som undersköterska inom äldrevården, maken pendlar varannan vecka mellan egna företaget i Värmland och deras bostad i Lundby.
– Utan nattis hade jag inte kunnat jobba. Jag kan inte välja arbetstider utan måste arbeta obekväm arbetstid. Nattis innebär att jag kan känna mig trygg. Jag har rekommenderat nattis till flera kollegor som bor i närheten, men en del bor i andra stadsdelar. Det blir inte lätt att åka fram och tillbaka, hit och till jobbet. De har det jobbigt, många barn får vara ensamma hemma eller med en släkting som kan passa. Det är ett problem, vart ska barnen vara? säger hon.
Ensamstående hårt utsatta
I en rapport från fackförbundet Handels uppger medlemmarna att barnomsorgens kvalité och tillgänglighet inte uppfyller deras behov. Var fjärde deltidsanställd inom detaljhandel uppger att förskolans eller fritidsverksamhetens öppettider hindrar dem från att arbeta heltid. Samtidigt som arbete på obekväm arbetstid ökar på hela arbetsmarknaden går anpassningen inom barnomsorgen mycket långsamt.
– Det finns en arbetsmarknad som står och stampar. Behovet finns men barnomsorgsfrågan står kvar som ett hinder. En del har inte möjlighet att trolla med barnpassning hos släktingar. Ensamstående är speciellt utsatta. Det är inte alls ovanligt att man tvingas tacka nej till arbete eller säga upp sig helt, säger Anne-Maj Lindblom, förstaombudsman på Handelsanställdas förbund i Göteborg.
Innan Berivan Delens första barn fick plats på nattis fick de köa i elva månader. Under den tiden fick hon lämna barnen hos svärmor, en situation som inte var hållbar.
– Det var en jobbig väntan. Man måste kunna jobba utan att behöva oroa sig över var barnen ska vara. Därför blev jag jätteglad när mina barn till slut fick plats här. Idag är det inga problem, barnen kan sova här när jag slutar sent eller jobbar helg. Det är mer en hemmiljö här jämfört med en vanlig förskola.
Handels rapport pekar på att arbetarkvinnorna är de stora förlorarna. Att man i dag förväntas ta ett individuellt ansvar för sin välfärd, bland annat genom att köpa tilläggstjänster som barnpassning. Individuella lösningar utvecklas men de är anpassade efter en tjänstemans liv, inte för en arbetares. 70 000 kvinnor arbetar deltid inom detaljhandeln. Anne-Maj Lindblom ser allvarliga konsekvenser.
– Det är kvinnan som drabbas hårdast här. 69 procent av deltidsanställda i detaljhandeln är kvinnor. Att de hindras från en heltidstjänst får konsekvenser i den framtida pensionen. Detta bidrar till ett ojämlikt samhälle där kvinnan inte är fri utan blir beroende av mannens inkomst, säger hon.
”Alltid haft köer”
Britt-Marie Olofsson har arbetat på Höstvädersgatans förskola i sju år. Hon förstår
att det blir krångligt för småbarnsföräldrar att få barnpassning och arbetstider att gå ihop och ser ett stort behov av nattis.
– Vi har alltid haft köer. Många föräldrar jobbar olika tider i dag. Arbetsmarknaden kräver det, alla affärer ska ha öppet mycket längre till exempel. Kan inte du ta jobbet finns det någon annan som kan. Man är väldigt sårbar då. Det räcker att man behöver jobba till sju så är det kört med vanlig förskola, säger Britt-Marie Olofsson.
Klara Askerup