Camilla Dahlgren i Tranemo är inte ensam om att förlora nattis, eller baromsorg på obekväm arbetstid, som det heter. Kommuner och Regioner står inför sparkrav på totalt nära 30 miljarder kronor nästa år enligt SKR, och på många håll är det nattis som får stryka på foten. I bland annat Laholm, Sjöbo, Västervik, Salem och Filipstad har nattis stängts eller är under diskussion.
I Salem fattade det borgerliga styret i våras beslut om att lägga ner nattis för att spara pengar. Men sedan dess har styret spruckit och Socialdemokraterna förhandlar just nu med Liberalerna och Centerpartiet om en ny budget. S-kommunalrådet Arne Närström har som mål att rädda nattis.
– Vi tycker att nattis ska vara kvar. Det är en viktig verksamhet, det är inte så många i Salem som har behovet, men vi tycker att det är rimligt att verksamheten finns kvar, säger han.
Han tror att chanserna är goda.
– Om jag förstått saken rätt är nedläggningen av nattis ett av skälen till att styret brakat samman. Men det får du fråga L och C om, säger han.
Vill se krav
En annan som har tagit strid för nattis är socialdemokraten och riksdagsledamoten Jim Svensk Larm. Han är orolig att den ekonomiska krisen ska slå hårt mot nattis som inte är obligatoriskt.
– Verksamheten är viktig för att vi ska klara av att bemanna bland annat industrin, men också för jämställdheten på arbetsmarknaden. Vi ser att kvinnor går ner i arbetstid och en viktig anledning kan vara att man inte har barnomsorg. Vi vet också att det är stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän. Sex av tio arbetare jobbar kvällar, nätter eller helger medan tjänstemän oftast jobbar kontorstid, säger han.
Förra veckan ställde han en interpellationsfråga till skolminister Lotta Edholm (L), där han bland annat undrade om ministern planerar att se över skollagen så att vikten av nattis betonas ännu mer.
Tycker du att det ska vara ett krav att att erbjuda nattis, istället för att de "bör" erbjuda det, som lagen säger idag?
– Kommunen ska erbjuda det om det är ett behov. Sen får jurister titta på hur det ska formuleras, säger Jim Svensk Larm.
Dagens ETC har utan resultat sökt skolminister Lotta Edholm för en intervju.
"Kunde lösa omsorgen själva"
I Tranemo, där Camilla Dahlgren bor, fattades beslutet om nedläggning i slutet av förra året. Rose Torkelsson, ordförande i lärandeutskottet, ber att få svara skriftligt på Dagens ETC:s frågor. Enligt henne var skälet att nattis kostade för mycket i relation till vad det gav. Hon skriver att samtliga vårdnadshavare till de 15 barn som var inskrivna på nattis var ensamstående, men att kommunen ändå såg att de kunde lösa omsorgen själva när det exempelvis uppstod vikariebrist.
– Omsorgen kunde lösas av sambo, barnets andra vårdnadshavare, släkt eller vänner. Vid något fall hade någon vårdnadshavare svårt att lösa omsorgen, skriver hon.
När Dagens ETC frågar Rose Torkelsson om Camillas situation, varför kommunen inte åtminstone kan erbjuda sin egen personal arbetstider som funkar för förskolans tider, svarar hon så här:
– Att vi inte i kommunen nu kan erbjuda nattis är ju en konsekvens av det beslutet. De tjänster vi erbjuder måste därför de sökande förhålla sig till – kan man ta en tjänst med kunskap om sitt privatliv och om vad kommunen kan erbjuda i barnomsorg.