– Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser och för att han fullföljde det arbete som hade påbörjats. Denna kontinuitet har varit viktig. Jag är övertygad om att Oscar kommer göra stor nytta även i det privata näringslivet, kommenterade Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).
Den före detta S-toppen har en lång politisk bakgrund som S-tjänsteman och tilldelades uppdraget som Natoförhandlare under den föregående socialdemokratiska regeringen. Efter förra höstens maktskifte valde den nya moderatledda regeringen att låta honom fortsätta i rollen.
”Försöker ha inflytande”
Men den 1 september planerar den före detta S-toppen att påbörja en anställning hos Wallenberg Foundations AB, som administrerar den svenska industrifamiljens stiftelseverksamhet. Där ska han, enligt handlingar hos Karensnämnden som Dagens ETC tagit del av, ”vara rådgivare i internationella och regulatoriska frågor, strategisk affärsutveckling samt Government and Public Affairs”.
Övergången är inte särskilt förvånande, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
– Oscar Stenström har haft det här uppdraget i ett drygt år och han har inte kommit i mål med det. Så det är väl inte jättekonstigt att han väljer att gå vidare, säger han och fortsätter:
– Det är inte jätteförvånande att en hög tjänsteman går vidare till en tjänst inom Wallenbergsfären, med tanke på hur mycket inflytande Wallenberg försöker ha inom svensk politik. Det är väl gynnsamt för dem och gynnsamt för honom.
Och gynnsamt för Turkiet?
– Det står ju i det gemensamma uttalandet från Vilnius-mötet att man ska stärka svensk-turkiska handelsrelationer. Och Turkiets ekonomi går uruselt, det är förvånande att Erdogan klarar sig kvar med tanke på att deras ekonomi varit i fritt fall den senaste tiden. Så man är i stort behov av utländska investeringar och då är Wallenberg och svenska investerare helt säkert en viktig part som man från turkiskt håll är intresserade av, säger Håkan Svenneling.
Wallenberg hängde med till Turkiet
I höstas avslöjade Dagens industri att Wallenberg-familjen spelade en central roll när Ulf Kristersson – tre veckor efter att han tillträtt som statsminister – reste till Ankara för att uppvakta Turkiets Recep Tayyip Erdogan. Med på resan fanns nämligen representanter från flera Wallenberg-bolag. Fem av sex närvarande bolag tillhörde sfären. Atlas Copco, Ericsson, Munters, SKF och Sveriges största vapenföretag Saab.
Oscar Stenström menade då att handeln med Turkiet och Sveriges Natoprocess i själva verket var två helt skilda frågor.
– Det finns inget speciellt handelsben i Natoprocessen eller mål om handel kopplat till denna, skrev han till tidningen.
När överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet presenterades under Natotoppmötet i Vilnius i början av juli visade det sig dock att två av punkterna rörde just handelsförbindelser.
Enligt överenskommelsen är länderna överens om en princip om att det inte ska finnas några ”restriktioner, barriärer eller sanktioner mot handel och investeringar i försvarsmaterial mellan allierade. Vi kommer att arbeta för att avskaffa sådana hinder”, samt att ”Turkiet och Sverige ska se till att maximera möjligheterna att öka bilateral handel och investeringar”.
”Görs utan större reflektion”
Att Wallenbergfamiljens bolag rekryterar toppchefer från den politiska sfären är ingen ny händelse, det har snarare blivit en regel, skrev professorerna Sigurd Allern och Ester Pollack i Katalys-rapporten ”Svängdörrarnas förlovade land” 2018.
Nu aktualiseras frågan ännu en gång, säger Sigurd Allern, professor i journalistik vid Universitetet i Oslo och gästprofessor i journalistik vid Stockholms universitet.
– Att Oscar Stenström går till Wallenbergsfären är krasst uttryckt inget att bli särskilt överraskad över. Det här är en process som har pågått väldigt länge. Den här typen av övergångar görs numera utan någon större reflektion, säger han och lägger till:
– Det som har skett under en längre tid är att de två makteliterna, den politiska och den ekonomiska, som tidigare varit åtskilda och inte gått in i varandra, har ersatts av ett förenat elitstyre. Den här övergången är ett symptom på just det.
Strategisk investering
För Oscar Stenström personligen är övergången med stor sannolikhet på kort sikt en rejäl ekonomisk vinst. För Wallenberg är rekryteringen en strategiskt viktig investering.
– Wallenberg vinner kontakter och nätverk in i olika delar av socialdemokratin – inte minst till de som verkar i bakgrunden. De som har stort inflytande utan att för den delen sitta i toppositioner. För Wallenbergsfären är det här en politiskt strategisk investering. De rekryterar både moderater och socialdemokratiska politiker till Saab och vapenindustrin, säger Sigurd Allern.
Fenomenet riskerar att utvecklas till ett demokratiproblem, menar han.
– I det större perspektivet ökar man frustrationen och misstron bland det stora flertalet som inte har makt och inflytande. Men det är viktigt att inse att den här övergången bara är en symptom på en långsiktig process. Den processen handlar om att den socialdemokratiska makteliten i stor grad är förenad med finanseliten och finanselitens intressen. Det är det viktigaste att ta med sig från det här, säger Sigurd Allern.