Det är kalla vindar och stark sol som möter deltagarna i Nato-ceremonin på Riksplan. Här har ett drygt åttiotal personer, en blandad skara av ministrar som utrikesminister Tobias Billström (M), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), ambassadörer, kungligheter och företrädare från Försvarsmakten samlats.
Fullvärdig medlem i Nato blev Sverige den sjunde mars. För en vecka sedan hissades den svenska flaggan vid Natos högkvarter i Bryssel. Sedan dess har Nato-flaggan hissats på flera av Försvarsmaktens baser i Sverige. På måndagen kom Nato-flaggan upp även vid riksdagen.
”Sverige vill fred”
Kung Carl XVI Gustaf talade om hur beslutet är taget av en bred majoritet och att svenskarnas medlemskap kommer att bidra till att stärka Nato-alliansen. Kungen sa även att medlemskapet inte är riktat mot någon.
– Bevarandet av Sveriges frihet och självständighet är fortfarande vårt mål.
Sverige vill fred, fortsatte kungen och refererade till det hans farfar Gustaf VI Adolf skrev tillsammans med Tage Erlander i foldern “Om kriget kommer” som skickades ut till svenska folket på 60-talet.
När det var dags för talmannen Andreas Norlén att tala överröstades han av en skara demonstranter som ropade “Nej till Nato”. Ropen kom att fortsätta under resten av ceremonin.
Kristersson: Medlemskapet är epokgörande
Statsminister Ulf Kristersson beskrev Natomedlemskapet som ett epokgörande steg för Sverige.
– Tillsammans blir vi starkare och tryggare, vi har allierade och uppbackning.
Han sa även att Nato-medlemskapet kommer innebära att hela Sverige måste vara med och bidra.
– En för alla, alla för en, avslutade han sitt tal.
Efter det framfördes Natohymnen och nationalsången.Till sist hissades Nato-flaggan för att markera Sverige som Natos 32:a medlem.
På andra sidan firandet, vid slottet, fortsatte demonstranterna rop att ljuda även efter att ceremonin avslutats. Det är en blandad skara personer som demonstrerar från olika organisationer och som privatpersoner som slutit upp. Bland annat Jan-Erik Romson och Anders Romelsjö som kommer från föreningen Nej till Nato.
– Jag tycker att regeringen har sålt ut Sverige och tror snarare att det kan öka risken för krig i Sverige, vi vill visa vad vi tycker, säger Jan-Erik Romson.
Invid dem står även Stephanie och Tesfaye som inte vill medverka med sina efternamn.
– Vi såg precis neutralitetens sista dag, säger Tesfaye.
– Jag är här i egenskap av palestinier som inte vill att fler i mina familj ska dödas. Jag vill inte att mina pengar ska gå till att döda folk som ser ut som oss, säger Stephanie, och fortsätter:
– Vi motsätter oss folkmordet i Palestina och att Sverige nu ingått i en allians med USA som stöttar Israel.
Båda anser att beslutet om att gå med i Nato är något som kommer att påverka Sverige och generationer framåt, därför ville de vara på plats intill ceremonin för att visa sitt missnöje.
– Det är odemokratiskt att ett sådant stort beslut tagits utan omröstning, säger Stephanie.