Sara Duarte är statsvetare och föreläsare hos Expo, imorgon fredag, kommer hon att diskutera nationalismen som motpol till feminsimen i Kvinna till Kvinnas frukostsamtal i Stockholm.
På vilket sätt är nationalismen feminismens motpol?
– Det är inbundet i kärnan av ideologin. Historiskt är nationalismen tätt kopplad till fascismen. Inom fascismen finns uppfattningen att samhället feminiseras av exempelvis demokrati och jämlikhet. Det handlar om traditionella värden, och en begränsad syn på kvinnorollen. Mannen beskyddar nationen och kvinnan, som blir en symbol för nationen. I kommentarsfält och på sajter som Avpixlat pratar man om utländska män som ett hot mot kvinnor. Det är en konservativ syn på kvinnans roll och på kärnfamiljen.
Varför växer nationalismen?
– Det är en komplex fråga. Hög arbetslöshet och ekonomisk kris är förstärkande faktorer. Men det handlar inte bara om det, utvecklingen har pågått i decennier. Olika nationalistiska, främlingsfientliga och populistiska partier har vuxit även i länder som inte är i kris, som Norge. Sedan finns det även historiska förklaringar. Man får titta på varje enskilt land för att förstå varför nationalismen har vuxit just där. Men man kan säga att om det har funnits fascistiska idéer historiskt, så kan de övervintra och komma upp igen i tider av kris.
Vad innebär nationalismens frammarsch i Sverige och Europa för kvinnors rättigheter?
– Rasism och invandringskritik lyfts ofta som exempel på varför nationalism är dåligt, men det är viktigt att uppmärksamma att nationalismen även är ett hot mot kvinnors rättigheter. Abortlagstiftningen är ett exempel. Sverigedemokraterna har ju gått ut med att de vill sänka gränsen för när man får göra abort. Nationalister har en i grunden annorlunda syn på jämställdhet. SD skriver att män och kvinnor är olika i grunden och att de kompletterar varandra. Skillnader på arbetsmarknaden behöver då inte vara ojämlikhet utan beror på att kvinnor väljer lågavlönade yrken och så vidare. De saknar det större perspektivet, som varför värderas kvinnodominerade yrken lägre?
Omi Gibba