Som ansvarig för Sundsvalls kommuns näst största nämnd fattar socialdemokraten Malin Larsson beslut om känsliga saker som omhändertaganden av barn och neddragningar i äldrevården.
En del av besluten ifrågasätts. Men som många andra toppolitiker utsätts hon också för personliga påhopp – inte sällan med koppling till hennes ålder och kön.
– Jag får en hel del otrevliga mejl där folk vräker ur sig fula ord och svordomar alla tider på dygnet. Jag försöker lägga det åt sidan men visst påverkas jag. Som tur är har jag bra politikerkollegor, vi pratar mycket om det och stöttar varandra.
Innan hon blev heltidspolitiker den
1 januari 2015 arbetade Malin Larsson som kronoinspektör, vilket också kan vara utsatt.
– Det spelade in när jag valde att inte skaffa Facebook eller Twitter. Och i dag ser jag ingen anledning att göra det, då skulle jag få ännu fler påhopp. Det handlar inte bara om mig, jag har ju familj också.
Ordningsvakt på plats
Vid socialnämndens senaste sammanträde hade kommunens säkerhetsavdelning – i samråd med Malin Larsson – tagit in en ordningsvakt.
– Säkerhetsavdelningen hade kommit fram till att det fanns en viss hotbild. Men själv har jag aldrig tagit emot direkta hot som har gjort att jag har behövt polisanmäla, säger Malin Larsson.
Moderaten Elin Nilsson är ledamot i barn- och utbildningsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Även hon utsätts ofta för personliga påhopp i sociala medier och hon har också tagit emot direkta hot som har polisanmälts.
Till kommunstyrelsens senaste sammanträde kallades det in en ordningsvakt.
– I politiska sammanhang känner jag mig trygg – inte annars. Men jag försöker leva så normalt som vanligt och tänker inte låta någon tysta mig. Det är helt sjukt att vissa säger att jag inte ska exponera mig för att slippa utsättas, säger Elin Nilsson.
Saknar handlingsplan
Samtidigt är hon förstås påverkad av angreppen.
– Det värsta jag vet är när folk säger: ”Du som är så stark, det där får du väl ta.” Som om jag inte vore en människa som tar åt sig. Jag tycker också att det är dåligt att mitt parti inte har tagit fram en handlingsplan för hur man backar upp den som utsätts för näthat.
Enligt Gunnar Åberg, säkerhetschef på Sundsvalls kommun, har inte de direkta hoten mot kommunpolitikerna blivit fler, även om trakasserierna på nätet har ökat.
– Vi gör riskbedömningar inför varje politiskt sammanträde. Varje politiker avgör också själv om han eller hon upplever ett hot, och tar då kontakt med oss. Det är oerhört viktigt att politiker och tjänstemän kan känna sig trygga så att den demokratiska processen kan fortgå.
Lars Byström är tillförordnad gruppchef på polisen i Sundsvall och arbetar bland annat med personskydd.
– Problemet med hot via nätet är att de kan vara svåra att spåra. För att exempelvis kunna ansöka om kontaktförbud måste man ju veta vem som är hotaktör. Det är viktigt att de politiska grupperna kommer överens om vilken nivå på kommentarerna som är acceptabel, så att alla vet när det är dags att agera, säger han.