Han minns inte exakt när han gick med i Socialdemokraterna, men tror att det var runt 25-26 år sedan. Men nu har han lämnat sitt parti, för att istället gå med i Sverigedemokraterna där han ska kandidera till kommunfullmäktige i valet nästa år.
Dagens ETC når Leif Ternstedt på telefon när han är ute och kör bil. Tidigare samma dag har han blivit avtackad med fina blommor för sitt arbete i nämnden.
Varför valde du att lämna Socialdemokraterna?
– Jag känner inte igen partiet längre. Man vet inte vem som styr, om det är Miljöpartiet eller Centern eller vem det är. Det blir för mycket kompromisser.
Vilka frågor syftar du på då?
– Ja, det är ju miljöbiten. Bränsleskatt på nya bilar. Det är en produkt från Miljöpartiet. Och pensionstillägget. Jag har en bekant, hans föräldrar hade 9 000 brutto i pension i månaden, och är 80 år. Det är konstigt när Socialdemokraterna inte ens kan bidraga till våra pensionärer längre.
Du är ju lokalpolitiker, vad var det i Nässjö-politiken som gjorde att du lämnade S?
– Det jag reagerade på här i Nässjö lokalt är att jag tycker att alla människor ska behöva bidraga. Jag vill ju att alla ska bidra utifrån sin egen förutsättning till samhället. Det gäller framförallt för socialbidrag, att vi har någon form av motprestation, för 30 timmar i veckan. För att få socialbidrag ska du kunna gå ut med de gamla på hemmet, du ska kunna handla åt de som behöver hjälp, du ska rensa diken, måla, snickra litegrann, och vara behjälplig. Idag finns det alldeles för låga krav för att få socialbidrag.
Har du inte fått gehör för de här åsikterna i Socialdemokraterna?
– Nej, det tycker jag inte. Utan man är nöjd med att de ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Och jag pratar inte om invandrare, jag pratar om svenska människor, jag pratar överhuvudtaget. Och jag har inga problem med socialbidrag, jag tycker de ska finnas kvar, men man måste ställa nån motprestation.
Du har suttit 19 år i Barn- och ungdomsnämnden och varit medlem i S i runt 25 år.Kändes det vemodigt att lämna? Det måste ha varit en väldigt stort del av ditt liv.
– Ja, det har malt mycket i huvudet ska man veta. Jag har grunnat och funderat hur jag ska göra. Men så bestämde jag mig för att jag skulle lämna Socialdemokraterna, men då var det ju vart jag skulle ta vägen. Jag har ju ett stort samhällsengagemang fortfarande och vill vara aktiv inom politiken. Så jag hörde av mig till Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Hur länge hade du funderat över att lämna partiet?
– Under i stort sett hela 2021 har jag funderat på det. Kom till den slutsatsen att nu måste jag göra nånting åt det. Och hade samtal med Moderaterna först, ett bra samtal, jättebra samtal. Sen så blev det samtal med Sverigedemokraterna, och kom fram till att det var lättare att vara aktiv i SD som före detta socialdemokrat än i Moderaterna.
Varför då?
– Jag vet inte, men ibland kan jag tycka att Sverigedemokraterna ligger närmare Socialdemokraterna än något annat parti i en del frågor. Det är ju många LO-anslutna som har anslutit sig till Sverigedemokraterna. Jag var på mitt första SD-möte häromdagen, och det är ju i stort sett arbetarklassen.
Du pratar om hur du gick på samtal med olika partier och funderade över vilket du skulle välja. Det låter nästan som en fotbollsspelare som ska byta klubb. Är inte skillnaden mellan politiska partier större än att man kan gå runt och höra sig för lite mellan dem?
– Ja, så kan det ju låta lite. Men alltså, på lokal nivå så skiljer det ju inte jättemycket. Jag känner igen mig i flera partier. Liberalerna till exempel, men de är ju lite för små. Vi har mycket utanförskap i Nässjö som vi måste jobba med. Där tror jag alla är överens. Likaså tryggheten i Nässjö. När jag åkte hem nyss var det slagsmål på en högstadieskola och ambulansen var där. Vad händer i samhället? Elände! Det är för lite vuxna i skolan med.
Du har varit ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, är inte du en av de högst ansvariga för det?
– Jo, men det hjälper ju inte om vi inte får tillräckligt med pengar från kommunledningen.
Din fru är aktiv i Moderaterna i Nässjö. Varför valde du inte att gå dit istället för SD?
– Jag kände ju lite att jag som gammal socialdemokrat i kommunen skulle kunna få mer gehör för mina synpunkter i SD än i Moderaterna. Sen har jag full respekt för dem, och har jobbat bra med Moderaterna också. Men jag var tvungen att göra ett val, och har diskuterat mycket med min hustru. Hon har full respekt för mitt val. Vi tycker inte alltid lika, men vi respekterar varandra.
Du har sagt att för åtta år sedan fanns det inte på kartan att du skulle bytt parti till Sverigedemokraterna, för ”då var de ett rasistiskt parti, men så är det inte längre”. Vad har förändrats?
– Ja, backa tillbaka säg åtta år så upplevde jag Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Och det finns ju influenser fortfarande. Men man jobbar ju aktivt med att sålla bort de här avarterna, om jag uttrycker mig lite slarvigt.
– 20 procent av våra väljare röstar på Sverigedemokraterna, man kan liksom inte blunda för det längre. Och efter valet tror jag de är ännu större.
Vissa menar att det snarare är Moderaterna och andra partier som har förändrats, medan SD har kvar sina värderingar och åsikter.
– Jag tycker ändå att SD blivit ett rumsrent parti. Och alla som känner mig… Jag lovar dig, det finns ingen som kan säga att jag på något sätt har några olika värderingar på människor, utifrån hudfärg, språk eller något sådant. Det tycker jag är en viss styrka, att jag inte har det. Jag strävar fortfarande efter människans lika värde. Det enda jag vill är att alla är med och bidrar till samhället.
Har du följt med i alla de avslöjanden som kommer kontinuerligt om olika SD-politiker och tjänstemän som gjort grova rasistiska inlägg på nätet, antisemitiska inlägg, kopplingar till rasistiska och nazistiska organisationer och så vidare. Hur ser du på det?
– Ja, alltså att detta ploppar upp, det gör det ju. Men det är betydligt mindre idag än om du tittar historiskt. Jag upplever ändå att SD varit bra på att rensa i de egna leden också. Det var ju många, vad ska jag säga…, ja, rasister helt enkelt, men där tycker jag att det har blivit bättre. Mycket bättre. Och där tror jag att jag kan bidra när det gäller SD, med värderingar som handlar om människors lika värde.
Så sent som häromveckan avslöjades att en tjänsteman på SD:s riksdagskansli är aktiv i en vit makt-grupp. Strax innan dess att kommunalrådet i Göteborg, Jörgen Fogelklou, ska ha skrivit antisemitiska inlägg på nätet. Spelar det inte tillräckligt stor roll för dig?
– På sätt och vis är jag glad över att det kommer fram. Då kan man få bort de här avarterna. Men oavsett, om nu det här finns, så blir partiet bättre och bättre på att rensa bort det. Plus att jag blir övertygad om att fler och fler människor kommer med i partiet som har, kalla det mjuka värderingar om du vill, som handlar mycket om människors lika värde.
Som du nämnde är det många LO-medlemmar som röstar på SD idag. Tycker du att SD är ett bra parti för arbetare?
– Ja, det tycker jag på sätt och vis. De väljarna som fanns bland Socialdemokraterna när jag gick med där, många av dem hittar jag i SD idag. En hel del är väl att det är ett missnöje med den politik som förs. Det är därför man röstar på ett parti, för att man tycker att det gynnar mig.
SD vill bland annat sänka skatten för de allra rikaste. De vill luckra upp LAS och göra det lättare för arbetsgivaren att avskeda en anställd. De vill inte lagstifta mot hyvling på arbetsmarknaden och inte kräva kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Är detta politik som gör det bättre för arbetare?
– Nej, det gillar ju inte jag. Men sen är det så när man tar ett parti så är det ju inte allt som passar. Det är bara konstatera. Ska man byta parti till allt som jag vill, då har jag ingenstans att ta vägen. Utan jag utgår ifrån att det jag inte är nöjd med, det får jag försöka ändra på.
– Det är såna saker som jag vill vara med och påverka för att förändra. Och jag tror att SD kommer att hamna där till slut, för det största stödet kommer komma från arbetarklassen. Och då kommer påtryckningar ske för förändringar. Men det du beskriver där är ju inte bra, tycker inte jag. Nej, nej, absolut inte!
LO har i kampanjer kallat SD för ett ”arbetarfientligt parti”. Hur går det ihop med att så många LO-medlemmar röstar på SD?
– Det är en bra fråga. Men tror det handlar mycket om missnöje med det som är. Att man är missnöjd, och då tror jag att man röstar på SD.
Vilka frågor kommer du fokusera på som kandidat för SD i kommunvalet nästa år?
– En del är ju det här med ökad trygghet i Nässjö. Och att alla ska vara delaktiga och bidra till samhället. Det är viktiga frågor.
I flera skånska kommuner där SD styr, som Hörby och Sölvesborg, har man förbjudit Pride-flaggor på kommunhuset. Är det något du står bakom?
– Haha, nej, det har jag inga problem med. Jag tror på människans lika värde. Och om du är homosexuell så har jag full respekt för det. Men jag är det inte själv på nåt sätt, jag är gift och har barn, men jag har inga problem med dem som är det.
Vad har dina forna partikamrater i Socialdemokraterna sagt?
– De säger inte speciellt mycket. Någon är besviken. Det är nog blandat. Jag upplever att många människor har respekt för mig som människa. Sen behöver man inte dela min åsikt. Så är jag också. Jag har respekt för alla egentligen, sen behöver vi inte vara överens och tycka likadant. Jag menar att olikheter leder verksamheter framåt, som gör att vi kan utvecklas. Skulle alla tycka som jag, hur skulle världen se ut då? Det viktiga är att vi respekterar varandra som människor.