BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag hade jobbat som bilmekaniker i Sudan men tänkte att det skulle kunna passa mig att jobba på lantbruk, berättar han.
Positiva resultat
2013 kläcktes idén till projektet Flykting söker bonde i kommunhuset i Valdemarsvik.
– Jag konstaterade att många flyktingar hade jobbat som lantbrukare i sina hemländer. Så jag tog kontakt med Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) sektion i Valdemarsvik för att se om det fanns intresse från böndernas sida. I dag är det 7–8 bönder som har varit med i projektet. Från början trodde vi att det skulle räcka med praktik för att skapa anställningar, men det visade sig att det behövdes utbildning också, säger Djamal Hamaili som är integrationssamordnare på kommunen.
Nu ingår en 40 veckor lång utbildning på Gamleby lantbruksgymnasium, där eleverna får lära sig grunderna inom lantbruk såsom djurhållning, köra traktor och att använda en motorsåg. I utbildningen ingår också två och en halv månads praktik.
– Den första kullen av elever gick ut den 1 februari i år och av de fem som kommer från Valdemarsvik har tre fått jobb och det är på gång för en fjärde. De positiva resultaten gör att vi tillsammans med Arbetsförmedlingen kommer att marknadsföra det här ännu mer, säger Djamal.
”Såg direkt att han var duktig”
Nasir gjorde sin praktik i somras på Björksätter gård som drivs och ägs av syskonparet John och Jessica Furenbäck tillsammans med pappan Sven-Åke Furenbäck. På gården finns 100 mjölkkor, runt 100 ungdjur och 300 köttdjur.
– Min syster och jag såg direkt att Nasir var duktig. Han har rätt personlighet – vi jobbar med djur och det är viktigt att vara lugn. Sedan har han lätt att lära sig nya saker och att han redan kan språket så pass bra är en bonus. Det är bra träning för honom att prata med mig, jag pratar så snabbt så förstår han mig förstår han alla andra, säger John Furenbäck.
Gillar att mjölka
Sedan i början på februari jobbar Nasir två dagar i veckan på Björksätter och en dag i veckan på en annan gård.
– Jag planerar att ha Nasir mer än 40 procent framöver. Jag brinner för vår näring och tror att invandringen är en jättemöjlighet för oss lantbrukare att få in bra arbetskraft. Rent personligen är det kul att lära sig nya saker om andra kulturer. Som när Nasir inte äter under ramadan, då har vi något att samtala om när vi tar rast, säger John Furenbäck.
Nasir ser fram emot att fortsätta arbeta på gården och ser en framtid för sig själv inom yrket.
– Det känns jättebra att jag lär mig nya saker hela tiden. Jag trivs med att jobba med djuren och gillar att mjölka, säger han.