Tidigare har områdesgruppen på Öxnehaga, med representanter från föreningar, myndigheter och organisationer, krävt att närpolisen, eller områdespolisen, återkommer till området. Nu är det Öxnehaga Socialdemokratiska förening som i ett brev till länspolismästaren kräver samma sak.
– Vi har inte haft områdespoliser här uppe på ett tag. Samtidigt har vi sett att det blivit mer oroligt i centrum, säger S-föreningens ordförande Leif Regnér.
Tidigare fanns det två närpoliser på Öxnehaga men för några år sedan gick en av polismännen i pension och ersattes inte. Samtidigt har den kvarvarande polismannen fått arbeta mer med andra uppgifter och fått mindre tid till att vara på Öxnehaga.
– Han kan inte vara här uppe, som vi anser att en närpolis ska vara. Tanken med områdespolis är ju att merparten av arbetstiden ska vara på det området där man är placerad, säger Leif Regnér.
Uppgifter från skolan
Både områdesgruppen och Socialdemokraterna menar att det finns en oroande utveckling på Öxnehaga. Enligt organisationerna handlar det om äldre ungdomar som trakasserar och hotar yngre, ibland att begå olagliga handlingar. Äldre tonåringar ska också ha ”muddrat” yngre på pengar, men också uppmanat yngre att stjäla från vuxna.
– Uppgifterna har vi fått från skolan, från lärare och rektorn, säger Leif Regnér.
Han tror dock inte att det är något vanligt förekommande.
– Det har nog bara hänt vid enstaka tillfällen men det är ju illa nog det. Det finns också uppgifter om narkotikaförsäljning.
Den 17 juli blev en man i 20-årsåldern svårt skadad när han blev nedskjuten med flera skott på bostadsområdet. Utredningen pågår fortfarande, runt 300 förhör har hållits och två män i 25-årsåldern är misstänkta för mordförsök.
Besparingskrav
För två veckor sedan hade Leif Regnér och Rosemarie Segerson, rektor på Öxnehagaskolan, ett möte med Mats Rosenqvist, chef för brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen. Man diskuterade situationen på Öxnehaga. Enligt Mats Rosenqvist har den kvarvarande polismannen på område på senare tid fått stötta supporterpolisen, på grund av slutspelen inom fotbollen, vilket inneburit mindre tid på Öxnehaga.
– Det är jättesvårt att säga hur mycket tid han är där nu. Men går vi tillbaks 3-4 år så hade närpolisen mycket större möjligheter, då kunde de nästan jobba bara med det. De kunde vara i sitt område på heltid, säger Rosenqvist.
Bakgrunden till nedskärningarna är besparingskrav inom polisen.
– Vi har ett sparbeting på ett antal miljoner under 2014, för att klara verksamheten måste vi använda närpolisen till ordinarie verksamhet.
Oviss framtid
Framtiden för närpolisen är oviss. Vid årsskiftet försvinner de 21 polismyndigheterna och ersätts av sju polisregioner. Hur den nya organisationen kommer att se ut och fungera är oklart. Även hur prioriterad närpolis eller områdespolis kommer att vara.
– Vi är i allra högsta grad mitt i ett omställningsarbete. Så jag kan inte säga hur det kommer att bli, säger Mats Rosenqvist vars egen befattning försvinner vid årsskiftet.
Om han själv fick bestämma skulle han behålla närpolisen.
– Närpolisens verksamhet är jätteviktig, främst för att de är med och arbetar nära ungdomar. Där gör de en jättestor skillnad, de gör ett jäkla bra jobb.
Problemen på Öxnehaga ska inte överdrivas menar Rosenqvist:
– Jag tror faktiskt inte att det är något vanligt, det som beskrivs. Jag känner inte till någon polisanmälan. Det kanske har hänt någon eller några gånger och sedan sprider det sig från mun till mun.