I september slog blomsteraffären Miss Magnolia upp dörrarna. Butiken säljer i första hand miljömärkta och rättvisemärkta blommor. Vaser och andra prylar är gjorda i återvunnet material. Affärens möbler är vintage.
– Jag jobbade tidigare på en blomsterhandel i Malmö som har ett hållbarhetstänk, och kände att jag ville göra samma sak när jag startade eget. Hemma tänker jag ju på miljön så varför inte i företaget? säger Amanda Högberg.
Odlar själva
Varje måndag åker hon och gör inköp hos Målsta Blommor i Nacksta. Grossisten odlar bland annat egna julstjärnor, amaryllis, hyacinter och tulpaner i sina växthus vid sjön Marmen.
– Jag vill handla närodlat så mycket som möjligt. Och det som importeras ska i största möjliga mån vara miljö- och rättvisemärkt. Men vid vissa specialbeställningar måste jag göra undantag, säger Amanda Högberg.
– Jag har ett lite smalare sortiment än andra blomsteraffärer. Men jag sticker hellre ut än har ett brett standardutbud.
Miljötänk hela vägen
Hon får överlag positiv respons av kunderna.
– Många handlar ekologisk mat och vill att även blommorna ska vara miljövänliga och producerade under schysta villkor. Sedan finns det förstås de som säger: ”Men vad då, alla blommor är väl miljövänliga, de är ju blommor!”
Det finns en mängd olika märkningar, vilket kan vara förvirrande för kunderna.
– Jag har läst på och har bra koll, och försöker ge tydlig information genom anslag på väggen och på prislapparna.
Hon vill att miljötänket ska genomsyra hela verksamheten.
– Jag har inga plastkassar och inte cellofan runt blommorna. Från och med januari har vi ett samarbete med Euroflorist vilket betyder att vi kommer att få beställningar från andra städer. På sikt är målet att leverera blommor i centrala Sundsvall på cykel.
Miss Magnolia är medlem i Unika butiker, ett nätverk av fristående handlare med eget sortiment och hållbarhetstänk. Sedan starten i Sundsvall för två år sedan har 150 butiker och kaféer i ett 30-tal städer över hela landet anslutit sig.
Nätverket hjälper medlemmarna att bli mer synliga, bland annat genom en gemensam hemsida och mobil-app.
– Många är beredda att betala för kvalitet och för schysta villkor för de som tillverkat varorna. Våra medlemmar är duktiga men behöver bli bättre på att visa det, säger Maria Skalin som tillsammans med Mari R. Nordstrand driver Unika butiker.
Genom gemensamma upphandlingar av exempelvis försäkringar och frakter ska Unika butiker också hjälpa medlemmarna att hålla sina kostnader nere.