Ungefär så skaldade den romerske filosofen Seneca den yngre vid vår tideräknings början.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det tycks som om landets ut-redare av ekobrott börjat testa om tesen håller. De senaste åren har fler och fler av näringslivets hyllade toppar blivit föremål för utredning om ekonomisk brottslighet.
Senaste man till rakning är Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman, som i början av april delgavs misstanke om mutbrott i samband med jaktresor till skogsbolaget Holmens marker utanför Norrköping. Pär Boman bjöds dit i egenskap av vd för Handelsbanken. Bakom inbjudan stod Fredrik Lundberg, vice styrelseordförande för samma bank. Men någon nota såg Pär Boman aldrig röken av.
Själv medger han att han inte betalat för jakterna, men nekar till att det skulle ha rört sig om en muta.
Svårt att få fram åtal
Han är som sagt inte ensam. Ovan nämnde Fredrik Lundberg, före detta finansminister Anders Borg, Lars Nyberg, före detta vd för Telia, Ian Lundin från Lundin Petroleum, Johan Carlström, storägare i börsraketen Fingerprint Cards. Alla är de misstänkta för brott – som otillbörlig förmån, mutbrott, medhjälp till mutbrott, insiderhandel eller medhjälp till folkrättsbrott, rapporterar Svenska Dagbladet.
Drakar på fallrepet
Men även om det för tillfället tycks som att fler och fler drakar är på fallrepet kvarstår faktum. Att komma åt brottslighet inom eliten är fortfarande ett jobb i uppförsbacke.
– De senaste 20 åren har det kommit lagstiftning om penningtvätt och insiderhandel, men egentligen har ekobrottsmyndigheten gått bet på att utreda sådana brott. Det är helt enkelt svårt att få dem som ägnar sig åt sådan brottslighet till domstol, säger Magnus Hörnqvist, docent i kriminologi vid Stockholms universitet.
– Eller det är inte bara ”svårt” att åtala näringslivstoppar – hela rättssystemet bygger på att eliten dikterar reglerna för folket, och det betyder att det aldrig var avsett för dem själva – de stod ovanför reglerna, både i praktiken och i sina egna ögon.
Går åt rätt håll
Samtidigt tror Magnus Hörnqvist att eliten på senare tid blivit mindre ”untouchable” och att färre är benägna att se mellan fingrarna på korruption i näringslivets topp.
– Det är Skattemyndigheten som varit mest effektiv i att komma åt den ekonomiska brottsligheten. I dag är inte lika enkelt att gömma undan pengar på något konto i Schweiz eller Panama. Men visst, även om det sker oftare än förut kommer man nog inte åt näringslivstopparna i så hög utsträckning som det skulle kunna ske.