Christer Ågren, vice vd Svenskt Näringsliv, skriver tillsammans med flera företrädare för arbetsgivarna på DN Debatt 26 maj 2009.
2013:
”Självfallet måste nivån på löneökningarna i de nya avtalen bli betydligt lägre än i de avtal som träffades förra gången.”
Företrädare för samtliga sektorer inom Svenskt Näringsliv på DN Debatt februari 2013.
2016:
”Ökad osäkerhet i omvärlden gör det extra angeläget att bromsa löneökningarna”
Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi förklarar läget för TT.
2017:
”Ska vi se fler jobb växa fram i Sverige och undvika att tappa ytterligare andelar på exportmarknaderna är en nedväxling av löneökningstakten nödvändig.”
Peter Jeppsson, vice vd, Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Arbetet den 14 februari 2017.
2018:
”Det senaste decenniet har löneökningarna varit för höga”
Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson på SvD Debatt 21 september 2018.
2019:
”Det krävs en nedväxling av löneökningstakten.”
Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi på ett seminarium i samband med att de släppte rapporten ”Ekonomiska förutsättningar inför avtalsrörelsen 2020”.
Löneandelen
Löne- och vinstandelen visar hur stor del av ekonomins förädlingsvärde, det vill säga det totala värdet av det som produceras i ekonomin, som tillfaller arbetstagarna respektive kapitalägarna. En högre löneandel innebär att kapitalinkomsterna, som extremt få tar del av, är lägre.
Löneandelen i Sverige ökade från andra världskriget fram till slutet av 1970-talet, med toppnote-ringen år 1977 då svenska arbetare och tjänstemän fick 70 procent av värdet på näringslivets produktion i form av löner. Sedan dess har löneandelen minskat till omkring 60 procent. Minskningen pågick fram tills 1995 och därefter har nivån legat relativt stilla.
Det innebär att löneandelen sedan 90-talskrisen legat mellan två och fem procentenheter lägre än under hela 1960- och 1970-talet, och cirka tio procentenheter lägre än rekordåret 1977.
Mellan 1950 och 1980 steg löneandelen stadigt i en majoritet av OECD-länderna. Sedan 1980-talet har löneandelen fallit i de flesta avancerade ekonomier och utvecklingsländer samtidigt som vinstandelen på motsvarande sätt har ökat.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.