Exakt hur och när det kommer att bli möjligt att vaccinera sig mot coronaviruset är fortfarande inte helt fastställt eftersom EU inte ännu har godkänt några av kandidaterna. Under en pressträff fredag morgon sade statsminister Stefan Löfven att Sverige sätter igång med vaccineringen så fort det finns ett godkännande från den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och EU-kommissionen.
Preliminärt väntas besked komma från EMA om Pfizers vaccin den 29 december, om Modernas vaccin den 12 januari och om Astra Zenecas vaccin lite senare i januari. Kommissionens godkännande väntas några dagar efter EMA:s. Sverige har avtal med alla tre vaccinproducenterna.
Under första kvartalet 2021 räknar Folkhälsomyndigheten med att fyra miljoner doser vaccin ska levereras till Sverige, tillräckligt för två miljoner människor.
Vem får vaccinet först?
Allra högst prioritet ges till tre grupper. Det är personer som bor på särskilda boenden, personal inom äldreomsorgen och nära hushållskontakter till de som har hemtjänst. Folkhälsomyndigheten uppskattar att det rör sig om ungefär 600 000 personer. Efter de tre grupperna går turen till övrig personal inom hälso- och sjukvård, andra som är över 70 år gamla och övriga riskgrupper.
Prioritetsordning för de grupperna kommer att meddelas senare om den behövs. Sammanlagt beräknas det röra sig om ytterligare två miljoner människor.
Den enda regionen som idag har en formaliserad plan för sin vaccinering är i dagsläget Region Skåne, enligt SVT. Där räknar man med att kunna vaccinera 360 000 av regionens 1 360 000 invånare under de första månaderna av 2021.
Hur vet jag om jag ingår i en riskgrupp?
Alla som är över 70 år löper enligt Folkhälsomyndigheten högre risk att bli allvarligt sjuka om de blir smittade med covid-19. Andra riskfaktorer, i ordning, är enligt Folkhälsomyndigheten:
Organtransplantation
Blodcancersjukdomar
Neurologiska sjukdomar som lett till påverkad andningsfunktion
Fetma
Diabetes (mindre risk om den är välbehandlad)
Aktuell cancerbehandling
Kronisk lungsjukdom
Stroke/demens
Annan immunhämmande sjukdom eller behandling
Leversjukdom
Nedsatt njurfunktion
Hjärt- och kärlsjukdom
Är man skyddad direkt efter vaccinet?
Nej. De tre vaccin som har kommit längst – Pfizers, Astra Zenecas och Modernas – kräver alla att patienten får två doser av vaccinet med ungefär mellan tre veckor och en månad mellan doserna. Pfizers vaccin, som kräver 21 dagars paus mellan doser, ska ge högt skydd efter 29 dagar, skriver Independent.
Hur länge blir man immun?
Det vet vi helt enkelt inte ännu. Många experter menar att det är troligt att coronavaccinet blir som ett influensavaccin, att det på grund av svagare skydd eller mutationer i viruset kommer att behöva fyllas på en gång om året.
Jag har antikroppar. Ska jag ändå vaccineras?
Ja. Eftersom mycket fortfarande är okänt när det gäller hur länge en person är immun mot covid-19 efter en infektion rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla vaccineras. Dessutom skulle det försvåra processen med massvaccination om antikroppstester blandades in, menade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under fredagens pressträff.
Hur fort kommer det att gå när vaccinet har godkänts?
Troligtvis kommer det inte dröja lång tid innan vaccineringen kommer igång. Med vissa av vaccinvarianterna kan det dock uppstå vissa logistiska problem. Pfizers vaccin måste till exempel förvaras i -70 grader, någonting som få regioner har förberedelse för.
Hur lång tid dröjer det innan alla som vill har fått vaccin?
Vaccinsamordnare Richard Bergström har sagt till Expressen att han räknar med att de prioriterade grupperna kan vara vaccinerade lagom till sommaren. Därefter kommer allmänheten att erbjudas vaccin. Unga människor som inte ingår i riskgrupper är dock inte prioriterade och kan få vänta till slutet av 2021 innan de får en chans att vaccinera sig.