Vilken roll spelar feministisk kamp?
– Kvinnorörelsen har spelat en avgörande roll i de skeden när kvinnors representation ökat betydligt, som när kvinnor fick rösträtt och blev valbara 1921 eller när Sverige fick störst andel kvinnor i det nationella parlamentet i världen 1994. Politiska krav på tillgång till utbildning, särbeskattning, kommunal barnomsorg och föräldraförsäkring är några andra viktiga milstolpar för kvinnors möjligheter att ta plats på arbetsmarknaden.
I kvinnodominerade branscher har chefer fler anställda i sina arbetsgrupper än vad cheferna har i mansdominerade branscher. Line Säll menar att det skapar sämre förutsättningar att vara en ”bra” chef.
– Det speglar också de skilda arbetsvillkor som råder på arbetsmarknaden i stort när det gäller kvinno- och mansdominerade sektorer. Enligt en rapport som nyligen tagits fram på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten kan vi se att kvinnodominerade sektorer har fått betydligt sämre arbetsvillkor de senaste 25 åren, vilket också kan förklara de höga och ökande sjukskrivningstalen i psykisk ohälsa bland kvinnor.
Ledarskapsforskare, till exempel Britt-Inger Keisu, har lyft fram att när kvinnor och män utövar ledarskap så uppfattas de olika av sina anställda, utifrån stereotyper. Kvinnorna uppfattas i högre grad som fyrkantiga, formella, konflikträdda, elaka, ältande och känsliga. Män som är chefer uppfattas som raka, har lätt att sätta gränser, med förmåga att kunna lösa problem och konflikter.
Kvinnor behöver prestera mer än män för att ”duga” som chefer.
– Ser vi till mönster i samhället i stort, så diskrimineras kvinnor i arbetslivet, har svårare att bli chefer och tycks också vara mer utsatta som chefer. Enligt en forskningsöversikt som tagits fram på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten är unga kvinnor med chefsansvar en av de grupper som är mest utsatt för sexism och sexuella trakasserier i arbetslivet.
Vilken betydelse har det för jämställdhet i bred bemärkelse att kvinnor har ledande positioner i samhället?
– Synen på kvinnor som ledare säger något om synen på kvinnor generellt i arbetslivet.
Line Säll understryker att jämställdhet inte enbart handlar om andelen kvinnor och män på olika positioner, utan också bland annat om förutsättningar att ta sig till och befinna sig på ledande positioner.
– Kvinnor är till exempel i stor majoritet bland de anställda i offentlig sektor, 73 procent, samtidigt som de utgör 64 procent av cheferna. Det är alltså fortfarande lättare för män att bli chefer även i denna kvinnodominerade sektor. Detta fenomen har inom forskningen beskrivits som ”glashissar” för män. Begreppet ”glasklippor” myntades genom studier som visade att kvinnor tenderar att utses till företagsledare under osäkra förhållanden och när företag går dåligt.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.