BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hide Barics fokus på ungas liv och erfarenheter kommer ur ett behov av att själv stå ut. Som politiskt aktiv 16-årig transperson, med pronomenet hin, möter hin mycket oförståelse från både vuxna och unga. En del är intresserade och tar till sig, andra verkar helt enkelt inte vilja förstå.
– Vissa tycker att man är lite irriterande, nästan, för att man begär att de ska säga rätt pronomen, säger hin.
Det var när Hide Baric insåg att hin är ickebinär transperson som engagemanget för hbtq-frågor startade. Ickebinär kan den person kalla sig som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. Hin berättar att det lätt kan bli ensamt när de flesta omkring en är cispersoner och inte ens lärarna har koll. Med cisperson menas en person vars kropp, juridiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen, alltså, en som inte är trans. Därför menar hin att något av det viktigaste för transrörelsens unga är att förändra lärares attityder och kunskap. På riktigt.
– Det pratas om att ungdomar mår sämre och sämre psykiskt, jag skulle vilja se till att det händer något konkret där. Att vara tonåring och utvecklas är tillräckligt krångligt utan att helt plötsligt vara normbrytande.
– Elever och lärare och folk vet inte riktigt hur de ska hantera att bara ha en hbtq-person runt sig, nästan, säger hin och skrattar till.
Unga transpersoner utsatta
I dag ägnar Hide Baric ett antal timmar varje månad åt att vara en av 13 representanter för hbtq-Göteborg i stadens officiella hbtq-råd. De senaste åren har staden arbetat hårt för att tvätta bort ryktet som Sveriges mest homofoba stad och rådet är en del i den satsningen. En av de frågor rådet har drivit, och fått igenom, är att Göteborgs stad på sina enkäter ska ha ett könsneutralt alternativ. På det viset får man klar statistik kring hur situationen ser ut för ickebinära personer. Trots att situationen har blivit bättre i Göteborg är unga transpersoner fortfarande väldigt utsatta, i såväl skola som arbetsliv. Hide Baric tycker att enkätsatsningen var en seger, men trycker samtidigt på att ett könsneutralt alternativ inte är en identitetsfråga.
– Jag tycker att det är lite väl mycket betoning på identifierar. Man pratar om att cispersoner är kille eller tjej medan transpersoner alltid får identifiera sig som kille eller tjej eller ickebinär. Då tycker jag att man tar ifrån folk rätten att faktiskt vara den de är.
Vilka frågor vill du driva framöver?
– Så länge jag är ung lär det vara mitt huvudfokus, att bli tagen på allvar och även att andra hbtq-ungdomar blir tagna på allvar.
Känns det som att du generellt inte blir tagen på allvar?
– Ja, oftast. Det är ju generellt så för alla ungdomar skulle jag säga, att vi på något vis inte räknas. Jag tror att det leder till ungdomar som känner sig svikna av samhället, och känner att de inte kan göra något åt sin situation. Att de inte spelar roll.
Hides svar på problemet är att förändra attityder snarare än okunskap. Kunskapen finns, det är inte däri problemet ligger, varken när det gäller ungdomar eller hbtq.
– Jag vill, och försöker, göra så mycket som möjligt. Även om effekten blir att det bara blir lite, lite bättre, så är jag nöjd även med det. Men jag har som förhoppning att bidra till att situationen för transpersoner blir mycket bättre.