Mats Engström är i alla fall nominerad av valberedningen till topposten i Blåvitt, och årsmötena brukar välja just valberedningens förslag till ordförande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag flyttade upp hit till Göteborg 1982 efter att ha tagit min examen i juridik och ekonomi och började jobba på bank här. Jag har hållit på med fotboll i hela mitt liv, säger Mats Engström.
Han spelade själv division 4-fotboll som högst.
– Jag var långsam mittback i IFK Höganäs. Jag insåg rätt tidigt att min kompetens snarare låg på ledarsidan än på spelarsidan. När jag flyttade upp till Göteborg 1982 var jag på Ullevi precis som alla andra supportrar. Jag blev Blåvittsupporter i mitten på 1970-talet.
”Är i grunden en supporter”
Han är regionchef på en av de stora bankerna och valdes in i IFK Göteborgs styrelse 2015. Det har varit turbulenta år sedan dess. Kamratgården har sålts, det har varit ekonomiska bekymmer och i höstas meddelade ordföranden Frank Andersson att han inte ställer upp för omval. Delvis på grund av negativt tryck från anhängare till klubben.
Mats Engström har som vice ordförande hoppat in i Anderssons ställe de senaste månaderna.
– Min tanke var att det skulle vara skoj att jobba med något annat än ekonomin, det jag gör i mitt yrkesliv. Men jag blev ganska snart varse om att det var på väg åt helsike i full fart. Jag började jobba mycket med ekonomin och att rädda det som räddas kunde.
IFK Göteborg har under 2017 kraftigt minskat sina kostnader och hoppas ha vänt flera års negativa ekonomiska trend under kommande år.
Mats Engström beskrivs i media som ”näringslivsprofil” medan andra i samma styrelse kallas ”rena supportrar”. Epitet han själv tycker kan vara missvisande.
– Det är lätt att sätta etiketter på varandra. Men jag är i grunden en supporter med en lång föreningsbakgrund, som dessutom arbetar i näringslivet. Om jag själv får säga det så är jag en kombination av två världar. I vår styrelse har vi representanter för båda ”falangerna” där jag och några till står mittemellan. Jag ser inga motsatsförhållanden utan vi vill alla IFK Göteborgs bästa.
Om Mats Engström väljs blir han föreningens åttonde ordförande sedan millennieskiftet.
– I grunden är kontinuitet viktigt och nödvändigt. Jag tror inte att vi ser ordföranden som sitter i 20 år, men i alla fall längre än bara ett eller två år.
Vill vara ett topplag
IFK Göteborgs nya sportsliga satsning innebär – utöver ekonomiska åtstramningar – bland annat att fler spelare ska lyftas från den egna ungdomsakademin.
– Vår ambition är att vara ett allsvenskt topplag och att vi ska ha en kombination av kulturbärare och ungdomar. Vi vill också ha en tränare som på ett positivt sätt är delaktig i den utvecklingen.
Ytterst ansvarig för hur det går för klubbens A-lag blir alltså Poya Asbaghi.
32-åringen, som är född i Iran och uppvuxen i Uppsala, kommer närmats från tränarjobbet i Gefle.
– När en klubb som Blåvitt knackar på dörren – då lyssnar man. Det är en otrolig ära och jag har aldrig varit stoltare än nu, säger han och fortsätter:
– Jag är född 1985 och kommer alltid relatera till VM 1994 och VM-bronset. För mig var det förknippat med IFK Göteborg. Spelare som Jocke Björklund, Thomas Ravelli, Håkan Mild, Jesper Blomqvist. Det var spelare man älskade.
Han har en tioårig tränarkarriär bakom sig där han bland annat har varit i Dalkurd och senast förde upp Gefle från jumboplats till säker mark i Superettan.
– Det är en resa som är ganska sällan skådad. Jag är ingen tränare med en fantastisk spelarkarriär bakom mig. Jag har inte haft de kontakter som många gånger krävs för att kunna få möjligheter. Allt jag har gjort och uppnått i mitt liv har jag fått kämpa för genom arbete.
Blåvitts A-lag återsamlas i nästa vecka. Då gör Poya Asbaghi sina första fotbollspass med spelarna. Dessförinnan är det fokus på att diskutera eventuella kontraktsförlängningar, men framför allt vilka nya spelare som klubben ska försöka värva under kommande övergångsperiod.
– Det är viktigt för mig att sätta mig in i vilken spelartrupp vi har i dag och tillsammans med sportchefen Mats Gren gå igenom vad det är vi behöver ha framöver och hur vi tillsammans formar laget.
Ny spelidé
Inom klubben och bland supportrar diskuteras en ny spelidé med fler offensiva inslag och kanske rentav ett avsteg från klassiska grundformationen 4–4–2.
– Jag ser mig själv som en person som anpassar mig efter vilket material jag har. Jag gillar att ha kontroll i matcherna, gärna med hjälp av ett stort eget bollinnehav.
Poya Asbaghi lovar inget guld och han pratar inte om några framtida tabellplaceringar. Men han hoppas på ett framgångsrikt 2018.
– Jag känner att jag kan göra ett väldigt bra arbete. Man kan alltid lova att försöka. Jag har en någorlunda uppfattning om spelartruppen, men kan inte säga det ena eller det andra. Det skulle inte vara rättvist mot laget.