Efterfrågan har varit stor sedan naloxon, ett motgift mot överdoser, började skrivas ut för snart ett år sedan. Hur många liv som har räddats är svårt att säga exakt eftersom det ännu inte har hunnit göras någon officiell uppföljning, men Simon Lindguss uppger att det finns 13 bekräftade fall på Sahlgrenskas beroendekliniker. Samtidigt betonar han att 336 doser har delats ut i Göteborg mellan januari och september, vilket ger en fingervisning om att mörkertalet kan vara större än så.
Naloxon, som har rekommenderats av världshälsoorganisation WHO, har varit i bruk i Norge och Danmark sedan flera år tillbaka. Där är antalet narkotikarelaterade dödsfall betydligt lägre än i Sverige, där dödligheten är näst högst i hela EU. Här omkom runt 900 personer i narkotikarelaterade dödsfall i förra året. Trots detta har naloxon varit en omdebatterad lösning och det krävdes en utredning av riksdagens socialutskottet för att påbörja en nationell etablering.
– Det har funnits strömningar i samhället som ser den här typen av preventiv vård som ett sätt att underlätta missbruk, att man måste ta konsekvenserna för sitt liv. Men då ser man beroende som en moralisk defekt och inte som den faktiska sjukdom det är, berättar Simon Lindguss.
Präglats av nolltolerans
Svensk narkotikapolitik har länge präglats av en nolltolerans mot missbruk, men har de senaste åren riktat in sig mot en mer skadereducerande linje. Det har varit välkommet, bland både personal och patienter, berättar Simon Lindguss.
– Vi måste också få möjligheter att lindra och trösta som inom all annan vård. Det behöver vi för att så småningom kunna bota. Naloxon är ett viktigt steg på vägen för att nå dit, för att lyckas med det måste vi ha levande patienter.
Naloxon i 17 av 21 regioner
I januari i år började Socialstyrelsen rekommendera att sjukvården bör erbjuda naloxon till personer med beroendeproblematik. I dag kan 17 av 21 regioner i Sverige erbjuda ett sådant program.
I programmet ingår utdelning av medicinen, men även utbildning till patienter, personal och närstående om hur läkemedlet fungerar, vilka risker som finns och tidiga tecken på överdos. Det långsiktiga målet är att förhindra att en överdos överhuvudtaget sker. Men för att motarbeta narkotikadödligheten krävs det fler insatser, säger Eva Hallberg, regionutvecklare på Kunskapsstöd för psykisk hälsa inom Västra Götalands-regionen.
– Medicinen är till för att rädda liv och det vet vi med säkerhet att den har gjort. Men vi kan inte bara lösa det med läkemedel, ett missbruk beror på olika faktorer som man måste arbeta med på en bred front tillsammans med kommuner och länsstyrelser. Det gäller både sociala och polisära insatser, säger hon.
I Göteborgsregionen erbjuds i dag naloxon på slutenvård, dagvård och öppenvård. Trots att det är elva månader sedan som rekommendationen från Socialstyrelsen kom är det framförallt inom Sahlgrenskas verksamheter som naloxon erbjuds. Delar av regionen saknar fortfarande program, men ett intensivt arbete pågår nu för att implementera det i hela länet, säger Eva Hallberg.
– Det tar alltid lite tid att införa en ny metod och det är tråkigt att det har tagit längre tid än vi trott, men det viktigaste är att den får fäste och att man använder den på rätt sätt.