ORDSMEDEN
Det var inte Carl Gustaf som såg till att ”kaffeflicka” blev nyord 2010. Utan boken ”Den motvillige monarken” som gick på djupet med mannens partyliv: sexklubbar, kända älskarinnor, kaffeflickor. Det vill säga de unga kvinnor som kungen med kompisar tog in till efterrätten på herrmiddagarna, för underhållning, fnitter och mys. Ordet har blivit ett begrepp för hur den absoluta maktens män ser på kvinnor som förströelse till avecen. Boken exploderade likt Hiroshima. Så när playern pressades av reportrar yttrade han följande bevingade ord: ”Med tanke på rubrikerna så har jag talat med drottningen. Och vi vänder på ett blad. Och ser framåt i stället.” Att vända blad är sedan dess ett ironiskt sätt att säga att man fuckat upp rejält, men hoppas att alla går med på att glömma det. Tack, kungen.
FREDSMÄKLAREN
Kungen och diktaturer går hand i hand. Allra bästa polare är Carl Gustaf med Saudiarabien, den mest konservativa nation som finns. Islamsk lag råder, demokrati är hittepå, kvinnor trycks skoningslöst under järnklacken. Sveriges kung har dock gett sin kollega Abdullah en utmärkelse. Hit åkte kungafamiljen redan 1981 för vänskapligt häng så att näringslivets kärleksaffär kunde underlättas. Inte minst älskar Sverige att sälja vapen till Saudiarabien. Det här sket sig dock 2015 då utrikesminister Margot Wallström (S) råkade fördöma piskandet av en bloggare som medeltida: ”Det är klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.” Relationerna nådde arktiska nivåer. Katastrof! Det styrdes upp med ett personligt brev från vår kung, till deras kung. ”Det är självklart att man ställer upp och försöker lösa ett problem” har Kung Carl XVI Gustaf sagt efteråt om att han skrivit ”ett litet brev”. Under 2020 köpte den Saudiledda koalitionen, krigförande i Jemen sedan 2015, svensk krigsmateriel för 3,4 miljarder kronor. Ka-ching!
STATSVETAREN
Brunei är ett sydostasiatiskt land. Där har samma släkt styrt i 400 år. Sultanen, envåldshärskaren Hassanal Bolkiah, har suttit på tronen sedan 1969 och är en av jordklotets rikaste män. Han bor i världens största bebodda palats, 1 788 rum, och äger världens största samling lyx- och sportbilar: 7 000 fordon, värda sju miljarder kronor. Sultanen gillar flärd. Han gillar inte demokrati och mänskliga rättigheter, två saker som Brunei också lider akut brist på. Vår kung upplever dock det ”som ett mer öppet land än något land man kan tänka sig”. Det sa han efter ett Brunei-besök 2004 då han gav sultanen en riddarorden. Resan kritiserades av alla partier utom S-regeringen Persson som ett pinsamt pr-jippo för en diktatur. Kungen förstod ingenting: ”Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det tvärtom. Sultanen har en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han handskakar alla och bjuder på stor buffé.” Gärna demokrati, men först en rejäl buffé!
CORONAKRITIKERN
”Jag anser att vi har misslyckats. Det är något som vi alla lider med.” Så sa statschefen om pandemistrategin när han blickade bakåt mot 2020, ett fruktansvärt år enligt honom. Ja, det är ett uppseendeväckande uttalande, som fick stor spridning internationellt, då en symbolisk galjonsfigur enligt konstitutionen ska hålla snattran hårt om regeringspolitik. ”Svenska folket har lidit kolossalt under svåra förhållanden”, sa han. Själv tröstade sig kungen på sin födelsedag under coronaåret med att köpa en lyxbil för 1,7 miljoner. Ha den äran, kungen!
Fotografen bakom bilderna på kungen: ”Det blev ett jävla liv”
Michael Ambjörn, idag 68 år, tog de spektakulära bilderna då Kung Carl XVI Gustaf besökte ungdomshuset Fryshuset och Sthlm Skins kommunalt finansierade lokal Höder Dart, en tummelplats för Vitt Ariskt Motstånd. Han berättar om den 13 februari 1992:
– Jag jobbade på Frysen som stödperson åt värstingar, lärde dem fotografering, data och att spela trummor. Expressen och Aftonbladet hade tagit fel på tiden och missade helt kungens besök. Så jag hämtade min kamera och plåtade hela rundvandringen av Fryshuset. Jättefina bilder där han spelar basket med kidsen, till exempel. Men det blev ett jävla liv över besöket hos skinnskallarna. Först köpte Expressen ensamrätt till första dagen för 25 000 kronor, sedan ringde Aftonbladet i panik och köpte till andra dagen. Sedan tyska Der Spiegel, en tidning i England, plus fler. Jag tjänade 85 loppor! Expressen slet in mig i deras bil och vi drog iväg för omedelbar framkallning på deras redaktion.
I jakten på de här idag obskyra och bortglömda fotografierna har Dagens ETC upptäckt att negativen är borta. Den bildbyrå som Michael Ambjörn säger att han sålde dem till hittar dem inte. De har försvunnit genom åren. Själv har han inga papperskopior kvar utan det ni ser här är avfotograferade 28 år gamla papperssidor.
– Ja, det är jävligt synd att negativen är borta. Man litar på folk som säger att de ska ta hand om dem, så försvinner de, säger Michael Ambjörn.