– Vi har tidigare dokumenterat äggfabrikerna, de som köper djuren från kläckeriet. Men de här bilderna är från där hälften av alla värphönor börjar sitt liv och från en av de allra största aktörerna i den svenska äggindustrin. Något liknande har aldrig visats tidigare, berättar Helena Edberg på Djurrättsalliansen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Djurrättsalliansen har valt att inte avslöja namnet på kläckeriet.
– Vi är inte ute efter att hänga ut någon och vi tror inte att det ser bättre ut på de andra kläckerierna, säger Edberg.
”Djurterrorister”
Men uthängd känner sig ändå Birger Hjalmarsson, vd på Gimranäs kläckeri i Västergötland. Därför har han kallat in veterinär och djurskyddsinspektör för en bedömning, rapporterar Borås Tidning.
– Det är för att få en oberoende bedömning. Inte av några djurterrorister. Deras enda mål är att stoppa all djurproduktion i Sverige med vilka medel som helst. De har ju dessutom gjort inbrott, säger Hjalmarsson till tidningen.
Lotta Berg, professor vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, vill inte kommentera Djurrättsalliansens material.
– Jag vet inte var eller när bilderna har tagits, om det är sant eller inte. Det blir jättesvårt.
Du har varit på kläckerier, kan det se ut som på Djurrättsalliansens bilder?
– Ja och nej. Väljer man specifika bilder vid specifika tillfällen så kan det se ut så. Kycklingar dör. Det gör människor också. Frågan är: hur sköts det? Har någon gjort fel eller inte?
Djuren eller köttet först?
Djurrättsalliansen vill dock inte peka på att någon specifik aktör gjort fel, säger Helena Edberg.
– Genom att se de här bilderna, se kycklingarna i ögonen och se vad vi gör med dem så tror vi att vi som konsumenter, men också som medborgare, kan ändra inställning.
Även om hon hade önskat att djurskyddslagen såg annorlunda ut eller tillämpades mer strikt, så inser hon att det inte kommer att ske några betydande förändringar så länge som samhället i stort vill ha sina ägg och sin skinka.
På så vis är hon överens med både Gimranäs vd Birger Hjalmarsson och SLU-forskaren Lotta Berg: att sätta djurens rätt att bete sig naturligt och minimering av lidande i första rummet skulle innebära döden för ägg-, mjölk- och köttindustrin.
Helena Edberg hoppas att organisationens bilder och filmer får fler människor att välja väg genom att ”ta ställning för djuren” och att vi alla ställer jobbiga frågor till oss själva.
– Vi har byggt ett samhälle som utnyttjar andra kännande varelser. Med vilken rätt har vi gjort det?