Politikerna på scenen på Spånga IP stöter och blöter frågor som Rysslands anfallskrig, situationen i Gaza, klimatet och högerextremism. När de tyngre frågorna avhandlats är det dags för vad Marie Söderqvist kallar för petitessfrågor.
– En fråga som har gjort att svenskar tycker att EU lägger sig i för mycket är snuset. Jag vet att under de kommande fem åren så kommer det att komma ett tobaksdirektiv och det gör att den svenska eviga snusfrågan kommer att komma upp igen, säger hon.
EU har meddelat att man överväger ett totalförbud mot vitt snus som är en populär nikotinprodukt utan tobak. Tobaksindustrin har reagerat kraftigt och kallat det ett hot mot svensk innovationskraft. Med anledning av det ställer Marie Söderqvist frågan till politikerna:
– Är det viktigt att stå upp för det vita tobaksfria snuset?
Propagerade för snuset
Emma Wiesner, Tomas Tobé och Johan Danielsson säger ja utan förbehåll. Alice Bah Kuhnke säger ja men att det även behövs mer forskning på vad det vita snuset faktiskt innehåller. Ni klarade det nästan, säger Marie Söderqvist och gör själv ett inlägg i debatten som hon modererar.
– Det vita snuset är nikotin och det är mindre farligt än att röka för då slipper man rökningen. Det är därför det blir konstigt att tillåta cigaretter men inte mindre farliga nikotinprodukter.
Centerpartiets Emma Wiesner beklagar att EU-debatten ofta hamnar i en diskussion om hur ingripande EU kan vara i mindre frågor istället för att fokusera på större viktigare frågor där europeisk samling verkligen behövs. Då avbryter Marie Söderqvist:
– När det gäller snuset är det ju sant. Jag är inte säker på om jag förstod om du står upp för det visa snuset eller inte.
Onämnda kopplingar till industrin
Ingen gång under eller efter debatten nämns att Marie Söderqvist leder tankesmedjan Ephi som lobbar och opinionsbildar för vitt snus som en form av skademinimering, alltså att om en person som röker byter till snus kan det leda till positiva hälsoeffekter jämfört med att fortsätta röka. Det är också en linje som har kraftiga ekonomiska intressen och svenska tobaksbolag bakom sig, när industrin vill ersätta rökning med både dyrare och med färgglada produkter av till synes folkhälsorelaterade skäl.
Nikotinsnus och e-cigaretter är inte godkända eller rekommenderade som rökavvänjningsprodukter. Och samtidigt som vitt snus marknadsförs som en mindre hälsovådlig produkt ökar bruket dramatiskt. Nya siffror från Folktandvården i Stockholm visar en kraftig ökning bland framför allt kvinnor i åldrarna 15 till 30 år, en åldersgrupp som i högre grad använder det vita snuset. Där har andelen snusare dubblerats på fem år. För hela åldersgruppen 15-30 är ökningen över hundra procent. Vitt snus och smaksatta e-cigaretter är särskilt populärt bland ungdomar.
Grundat av M-topp
Tankesmedjan Ephi grundades sommaren 2021 av den moderata toppolitikern Christofer Fjellner med finansiering från Svenskt Näringslivs stiftelse Fritt Näringsliv. Verksamheten lanserades officiellt samma höst i samband med den stora konferensen Post Tobacco där Ephi bjöd in forskare, experter, lobbyister och tobakstoppar för att prata om framtiden efter cigaretter. Tidningen The Brussels Times var officiell mediapartner och livesände hela kalaset i två dagar.
Med på den påkostade konferensen var bland annat chefer på Swedish Match och Haypp Group.
Idag bedriver Ephi verksamhet i Stockholm och Bryssel. Man producerar rapporter, seminarier och ett poddradioprogram om hälsa. Det är inte offentligt vilka företag och organisationer som finansierar verksamheten mer än Svenskt Näringsliv.
I en kommentar på hemsidan skriver Marie Söderqvist att man är en liten verksamhet med ett stort nätverk och att pengarna kommer från olika organisationer och företag i Sverige samt stiftelsen Fritt Näringsliv. Man samarbetar aktivt med olika opinionsbildare som Henrik Jönsson och David Eberhard.
Nikotin ”tämligen harmlöst”
I mars i år skrev David Eberhard en rapport med titeln ”Nikotin och hjärnan” för Ephis räkning. På lanseringen i Bryssel medverkar bland andra EU-parlamentarikerna Charlie Weimers (SD) och Sara Skyttedal (Folklistan).
I rapporten ifrågasätts beroende som begrepp och Eberhard för fram att nikotinberoende bättre kan klassas som en vana. Nikotin kallas för en ”tämligen harmlös” substans trots att ämnet är starkt beroendeframkallande. Och att bli beroende av snus jämförs med att återkommande vilja motionera eller ta två koppar kaffe på morgonen.
Målet är att få rökare att byta till snus snarare än att sluta med nikotin helt och hållet. Sverige borde vara stolta över att så många svenskar snusar, skriver Marie Söderqvist i rapportinledningen. "Det är skademinimering i sin allra tydligaste, prydligaste form. Och istället för att skämmas för att vi här i Norden är snusande borde vi vara stolta över att vi bytt ut ett dödligt beteende mot något som kan klassificeras som en halvdålig vana, ungefär som vårt ständiga fikande och omfattande konsumtion av kaffe."
Slutsatsen blir att produkter med ”rökfritt nikotin”, som det vita snuset, bör betraktas som lika farligt som kaffe. Det framgår inte om rapporten är finansierad med stöd från tobaksindustrin.
Dagens ETC har sökt Marie Söderqvist.