– Att när januarisamarbetet och de borgerliga reservationerna vunnit så har också en större del av inkomstökningarna gått till de rikaste, oftast den allra rikaste tiondelen. 2016, när en rödgrön budget klubbades, så minskade inkomsterna för den rikaste tiondelen med 0,7 procent samtidigt som inkomsterna i den fattigaste tiondelen ökade ungefär lika mycket. De med lägst inkomster fick då 300 kronor mer, medan de rikaste tappade runt 5 000 konor. 2019, när Moderaternas och Kristdemokraternas reservation vann, fick den rikaste tiondelen tusenlappen mer, medan den fattigaste tiondelen tappade lika mycket.
Vilka politiska beslut har påverkat jämlikheten åt mest fel respektive rätt håll?
– Den enskilda budget som påverkat mest är den från år 2020, januarigängets första ordentliga budget, då man avskaffade värnskatten, vilket fick ett stort genomslag på den rikaste tiondelen, de som normalt sett betalat mest. Istället fick de en rätt stor procentuell ökning av sina inkomster. När det gäller beslut som minskat klyftorna är det de generella förstärkningarna av socialförsäkringssystemet, som till exempel satsningar på pensionärer.
Har ni sett något spår av hästskitsteoremet? Att ökat välstånd för de högre upp sipprar ned till dem längre ned i samhället?
– Modellen som SCB använder och som vi baserar rapporten på tittar inte på dynamiska effekter, men det man kan säga om eventuella effekter av ”trickle down” är att det sällan funkar så. De rikaste i samhället lägger ofta sina pengar på hög, vilket inte brukar ge några effekter på dem i botten.