Erika jobbar som boendestödjare inom socialpsykiatrin i Nacka och vill vara anonym av rädsla för repressalier. Att det finns ett överskott av pengar i kommunen är inget som hon har märkt av. Tvärtom fick hon och kollegorna nyligen besked på ett personalmöte om att deras arbetsplats går 23 miljoner back och måste spara.
– De menar att de har överanställt under corona men det har inte gynnat oss någonting. Det har bara lett till att vi har flera olika vikarier som vi ska lära upp, säger hon.
Sparar på elevstöd
När kollektivavtalet blev klart i slutet av året och det visade sig att hon och hennes kollegor inte skulle få någon retroaktiv löneökning kändes det som en kalldusch. Erika tycker att kommunens överskottet kunde ha använts till att kompensera personalen och stoppa besparingarna.
– Att vi fortfarande ska göra så mycket besparingar blir jättekonstigt om det finns pengar, säger hon.
Trots förra årets rekordöverskott gör Nacka kommun även en besparing på 11 miljoner kronor i år när det gäller stöd till elever med särskilda behov. Emma Lönnberg Finks är mamma till Oliver som går i åttan och fick diagnosen dyslexi för tre år sedan. I slutet av förra året införde Olivers skola distansundervisning varannan vecka, och det har gjort situationen ännu tuffare eftersom mycket, exempelvis alla prov, måste hinnas med under den tid eleverna befinner sig i skolan fysiskt. Emma Lönnberg Fink är rädd att Oliver nu kan tvingas vänta flera veckor på att få göra muntliga kompletteringar på sina prov.
– Om det finns pengar, varför skulle man inte kunna ta in en extra resurs som stöttar upp? Arbetsbördan på lärare och faktiskt även min son, är inte hållbar. Han har fantastiska lärare och skolan har varit bra, men de sliter ju och så ska det inte vara, säger hon.
Inget stöd till idrottsklubbar
Även idrotten har påverkats av coronakrisen.
– Det är många som infört lättnader på något sätt för alla idrottsföreningar, men i Nacka har man valt att gå en annan väg och ger inget extra stöd, säger Lina Mellbin, vice ordförande för Nacka hockey.
Hockeyklubben blir nu tvungen att höja medlemsavgifterna. Och samtidigt som andra kommuner sänkte kostnaden för en timmes istid höjde Nackas politiker priset. Som jämförelse sänkte grannkommunen Värmdö priset till 80 kronor i timmen under pandemin, medan Nacka höjde till 1440 kronor.
– Det känns jättetråkigt. Ur vårt perspektiv är barn och unga allas våran framtid och Nacka kommun borde jobba för att de ska vilja bo kvar och verka i Nacka, men man visar inte att man vill satsa på dem, säger Lina Mellbin.
Tufft år för kommunanställda
Pyret Due Hedlund, ordförande för Kommunal i Nacka, säger att Kommunals medlemmar har haft ett tufft år. Till en början saknades både skyddsutrustning och vikarier. Facket tryckte på för att personalen skulle få kompensation för den höga arbetsbelastningen.
– Vi lyfte frågan om man kunde ge medarbetarna mera friskvårdspengar eller liknande. Det mynnade ut i en sommargåva på 500 kronor. Vi fick också en julgåva på 500 kronor. Det är väl någonting, men det motsvarar fortfarande inte den extrema arbetsbelastningen som corona har medfört, säger hon.
Det största problemet för Kommunals medlemmar, både före och under coronapandemin, är dock underbemanningen.
– Verksamheten får inte tillräckligt med pengar för att ha personal efter behov. För att ha råd att anställa fler måste man effektivisera, men vissa saker går inte att effektivisera. Att byta blöja på ett barn är inget som du gör mekaniskt. Det är ett barn som ligger där som ska ha ett värdigt blöjbyte. Om det då är 20 barn till som ska bytas på så får några stå med smutsig blöja, säger hon.
Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka är medveten om att läget varit tufft inte minst i förskolan. Men han menar att det hade varit svårt för det politiska styret att göra något annorlunda.
– Det har varit tajt för att både barn och personal varit sjuka. Vi följer det noga, men vi kan ju inte anställda vikarier retroaktivt. Vi hoppas att pandemin ska klinga av snart så att personalen kan komma tillbaka och vara friska, säger han.
Ni gör ett överskott på 680 miljoner, kan du förstå att folk tycker att pengarna hade behövts ute i verksamheterna istället?
– Ja, men vi kan inte göra något retroaktivt. Man får titta på hur det var under förra året, i maj och juni var den allmänna bedömningen att skatteintäkterna skulle störtdyka, sedan blev det inte så. Men vi kunde inte gjort av med pengar som vi inte hade, säger Mats Gerdau.