Möllevången är en stadsdel med mångfald, vilket syns tydligt i utbudet av butiker. Det finns både ICA, Coop och Netto på Möllevången. Men de stora livsmedelsbutikerna ligger här inbäddade i ett myller av mindre matbutiker med namn som Afghan livs och Bagdad shop. Torghandeln lever och erbjuder möjligheten att pruta på redan billiga priser, i alla fall för den som kommer sent under dagen.
I den handelsutredning om Malmö som gjordes för ett par år sedan så lyftes också Möllevången fram som ett positivt exempel. Stadsdelen har en egen identitet där olika grupper möts, vilket enligt utredarna skapat en bra grogrund för ett handels- och restaurangutbud med olika innehåll.
Den som promenerar runt i stadsdelen behöver aldrig leta länge efter en frisörsalong eller ett växlingskontor. Överhuvudtaget är utbudet av tjänster stort. Här finns ett antal skrädderier, skomakerier och cykelverkstäder. Det finns också påfallande gott om guldbutiker där de flesta skyltar om att de både säljer och reparerar smycken. Och på Möllan är priserna låga. Du betalar 25 kronor för en falafel, får en punktering lagad för 95 kronor och som man behöver du inte betala mer än 80 kronor för att få håret klippt.
Valde att starta eget
Leila Senada är en av de två skräddare som har ateljé på Norra Skolgatan. Hon kom till Sverige på flykt undan kriget i Bosnien. Med i bagaget hade hon en fyraårig utbildning vid en textilteknikskola och sju års erfarenhet av sömnadsarbete. Efter ankomsten till Sverige ville hon till varje pris ha ett arbete, och hon lyckades. Men oturen följde henne i spåren och under tretton år som städerska har hon förlorat jobbet på grund av nedskärningar vid två tillfällen. Ett tredje jobb hon fick lämna på grund av sviktande kundunderlag var som anställd sömmerska vid ett skrädderi.
Hon kom till Arbetsförmedlingen som arbetssökande och bestämde sig då för att starta eget skrädderi, trots att det var osäkert om ekonomin skulle gå runt. Sedan tre år är hon egen företagare.
– Jag vill inte sitta hemma. Man känner sig annorlunda när man har ett jobb att gå till, säger hon.
Lokalen är liten men fungerar för de ändrings- och lagningsarbeten hon arbetar mest med.
– Bland mina kunder finns alla typer och alla åldrar. En del kommer för att få lagat nya kläder men många kommer med sådant som de ärvt av mamma eller mormor, där tyget håller mycket bättre kvalitet, säger hon.
En av grannarna på gatan som också arbetar med att spara och bevara i stället för att sälja sådant som är nytt är Micke, som i femton år har köpt och sålt antikviteter. Hans lilla butik består i ett myller av prylar, lampor, porslin och möbler. Micke, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, säger som alla butiksägare ETC Malmö pratat med att kundkretsen är bred.
– Det är alla typer och åldrar som kommer, allt från samlare till unga som sätter bo och behöver saker till sitt nya hem, säger han.