BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men det finns också vissa händelser som sticker ut. I januari startar den nya Jämställdhetsmyndigheten sin verksamhet i Angered och ett 80-tal personer kommer arbeta med att samordna jämställdhetsarbetet nationellt, regionalt och lokalt. Några månader senare är Göteborg för första gången värdstad för Europride, vilket innebär att festligheterna flyttar till augusti och att tåget förmodligen blir betydligt längre än vanligt. Det kommer också vara ett större internationellt fokus med seminarium på engelska samt internationella artister på scen. När nyheten blev officiell i somras hoppades festivalchefen att engagemanget skulle sträcka sig över hela året.
– Jag vill att alla stadsdelar ska vara engagerade i det här. Inte bara under festivalen utan hela året. HBTQ-personer finns inte bara några dagar om året utan det här är frågor vi måste prata om hela tiden, sa hon till ETC Göteborg i juli.
Val i kommun och riksdag
2018 är ett valår och i september är det dags för Göteborgarna att säga sitt om vilka de vill ska styra i kommunen, landstinget och riksdagen de kommande fyra åren. SCB:s stora partisympatiundersökning i november visade att inget av blocken skulle få egen majoritet och att både Miljöpartiet och Kristdemokraterna skulle hamna under riksdagsspärren. Lokalt går det framåt för Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var nöjd när siffrorna släpptes för några veckor sedan.
– Det är såklart positivt att Socialdemokraterna går framåt, det bekräftar bilden jag får när jag är ute och pratar med folk. Göteborgarna gillar vi tar ansvar för stan. Vi rödgröna jobbar för att den här stan ska vara trygg, jämlik och hållbar. Jag tror att göteborgarna uppskattar det, sa hon då.
Runtom i staden fortsätter även de många pågående byggprojekten och några planeras att bli klara under 2018. I mars invigs ett nytt alternativboende med 90 platser för hemlösa med psykisk ohälsa och efter sommaren ska 100 lägenheter på Dr Allards Gata i Guldheden och 500 bostadsrätter och hyresrätter vid Sisjövägen i Askim vara färdiga för inflyttning.
Linbanan över älven dröjer ytterligare några år men i februari avslöjar i alla fall Trafikkontoret vilket av fyra tävlande arkitektkontor som ska få rita linbanan. Dessutom fortsätter det hända spännande saker i Jubileumsparken och under 2018 är det byggstart för infrastruktursatsningen Västlänken. Det innebär att delar av Götatunneln och spårvagnstrafiken på Södra Hamngatan kommer stängas av under sommarmånaderna. Trafikverkets trafiksamordnare Karin Edin varnar för att trafiksituationen kan bli tuff det kommande året.
– Men jag tror inte att det blir så illa som folk föreställer sig. Sen hoppas jag att de som kan väljer att åka under andra tider eller på andra sätt. Jag är fullt medveten om att alla inte har den möjligheten – men jag hoppas att de gör ett annat val då och då, säger hon till GP.
Vad händer 2018?
JANUARI
8 januari
Den nyinrättade Jämställdhetsmyndigheten startar sin verksamhet i Göteborg. De kommer hålla till i Angered och ett 80-tal personer har anställts för att arbeta med frågor som prostitution, hedersrelaterat förtryck och mäns våld mot kvinnor.
26 januari – 6 februari
Göteborgs filmfestival brukar locka runt 30 000 besökare och i år får festivalen extra stjärnglans med den hemvändande Alicia Vikander som ska ta emot festivalens hederspris och medverka vid den nordiska premiären av filmen Euphoria. Temat på årets festival är nationalism.
FEBRUARI
10 februari
Melodifestivalens andra deltävling avgörs på Scandinavium och artister som Jonas Gardell och Ida Redig ska tampas om två platser i finalen.
8 februari
Trafikkontoret avslöjar vilken av de fyra finalisterna som ska få rita linbanan över älven. Under hösten har ritningarna ställts ut på olika platser i staden men det är kommunen som med hjälp av en jury ska utse vinnaren.
MARS
2 mars
Strindbergs Hemsöborna har premiär på Stadsteatern. Özz Nûjen spelar huvudrollen som fastlänningen Carlsson som kommer till Hemsö och pjäsen ackompanjeras av svenska visor tolkade av Daniel Lemma.
7 mars
Stadsledningskontoret ska presentera åtgärder som ska minska sexuella trakasserier på Göteborgs stads arbetsplatser. Den senaste medborgarenkäten visade att fem procent av de kommunanställda utsatts för sexuella trakasserier i arbetet och uppdraget att minska den siffran kommer från en enig kommunstyrelse.
31 mars
Det privata företaget Renonorden hämtar sina sista sopor i Lerum, Härryda och Partille. Avtalet skulle ha löpt till 2021 men den första april tar kommunernas egna bolag Renova över ansvaret för att invånarnas avfall.
APRIL
1:a respektive 15 april
De allsvenska serierna i fotboll drar igång för de lokala topplagen. På damsidan inleder Göteborg FC med att möta Rosengård på bortaplan och för herrarna debuterar IFK Göteborg borta mot Trelleborg och BK Häcken hemma mot Kalmar.
24 april
ETC Göteborg firar ett år som dagstidning!
MAJ
19 maj
Göteborgsvarvet är med sina över 60 000 löpare och 200 000 supporters ett av världens största långlopp. Numera kan man även välja på flera kortare distanser samt ett terränglopp i Änggården.
JUNI
5 juni
Foo Fighters återvänder till Ullevi med skivan ”Concrete and Gold” i bagaget. När de uppträdde i Göteborg för tre år sedan bröt Dave Grohl benet när han ramlade av scenen, men han fullföljde ändå spelningen. Arrangören tror att även denna konsert kommer att gå till historien.
JULI
1 juli
En gemensam skolförvaltning ersätter dagens system med att respektive stadsdel ansvarar över sina egna skolor. Alliansen har drivit frågan i flera år och förhoppningen är att förändringen ska innebära att skolorna ska få likvärdiga förutsättningar oavsett var i staden de ligger.
AUGUSTI
14-19 augusti
Sommarens pridefestival blir större än vanligt eftersom Göteborg, tillsammans med Stockholm, är värdar för Europride. Det innebär fler internationella inslag och antagligen betydligt mycket mer folk – när Stockholm var värd för nio år sedan lockade evenemanget runt 80 000 deltagare.
31 augusti – 1 september
Komikern Emma Knyckare har fått mycket uppmärksamhet för att hon ordnar Statement, en musikfestival som bara välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära. Det första biljettsläppet till evenemanget på Bananpiren sålde slut på 11 minuter.
SEPTEMBER
9 september
Den andra söndagen i september är det dags att rösta fram de partier som ska styra riksdagen, landstinget och kommunen de kommande åren. Resultaten från de första lokala opinionsundersökningarna har varit mycket varierande, men det verkar i alla fall som om Vänsterpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna går framåt medan Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna backar.
27–30 september
Årets bokmässa blir utan Nya Tider eftersom arrangörerna kommit fram till att deras närvaro överskuggat alla andra evenemang. De hoppas att publikens fokus i stället vänds mot årets teman som är mediefrågor, illustration och mobilisering mot intolerans.
DECEMBER
14 december
Fanny och Alexander har premiär på stadsteatern. Det är en del av 100-årsfirandet av Ingmar Bergmans födelse.