BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Orkesterharpor med pedaler är dyra instrument och jag är otroligt tacksam över att harpisterna Susanne McDonald från USA, Willy Postmas från Norge och Susan Syverson från Sverige i samarbete med Salvifabriken nere Italien har hjälpt mig så att en orkesterharpa fraktades hit från Italien till min lägenhet här i Lindesberg.
Gedigen utbildning
Basel Dib Sara har en gedigen utbildning bakom sig som harpist. Efter fem år på musikhögskolan i Damaskus fortsatte han till Sankt Petersburg för att vidareutbilda sig på doktorandnivå och efter tre år blev han doktor i att spela harpa.
– Utbildningssystemet i Ryssland är inte riktigt som här och där går det att bli doktor på ett instrument. Men att jag blev doktor på harpa är inte så viktigt, det viktiga är att jag ville utveckla mina kunskaper och höja min nivå. I Ryssland tränade jag sju timmar om dagen för att utvecklas. Här i Sverige går det inte att öva så mycket eftersom jag samtidigt läser grundvux med mycket hemuppgifter. Det finns inte tid.
Han säger att åren i Sankt Petersburg gav honom en exceptionell chans att bli bättre eftersom klassisk musik har en så hög ställning i Ryssland vilket märks i hela samhället.
– Jag kunde inspireras av fantastiska konserter, opera- och balettföreställningar som fanns i Sankt Petersburg.
Efter att ha studerat på doktorandnivå i harpaspelning återvände Basel Dib Sara till hemstaden Damaskus där han arbetade som harpalärare på musikhögskolan i sju år och gjorde privata spelningar på hotell, bröllop och på konferenser i Homs.
– Det finns bara en symfoniorkester i Syrien och den finns i huvudstaden Damaskus, men jag klarade mig bra på min lärartjänst och mitt spelande i Homs.
Orolig för framtiden
Här i Sverige är det desto svårare att försörja sig som harpist. Basel Dib Sara känner att instrumentet inte har särskilt hög status och även om det finns symfoniorkestrar så är platserna som harpist tillsatta.
– Jag är orolig för min framtid här i Sverige. Hur ska jag kunna försörja mig som klassisk musiker här? Att som i Syrien få privata spelningar verkar hopplöst. Jag är 41 år och jag förlorade allting i livet i inbördeskriget i Syrien. Det enda jag har kvar är mitt yrke. Livet har tagit så mycket från mig men jag kommer att kämpa på till slutet. Förr eller senare kommer jag att verka som musiker i Sverige.
Efter bara en termin på SFI talar Basel Dib Sara mycket bra svenska.
– Sverige är ett fantastiskt hjälpsamt land, Hans och Margaretha Nilsson har hjälpt mig från första stund här i Lindesberg och mina lärare Lisa Järlstam på SFI, och Marie Lindqvist på grundvux, är otroligt duktiga på att lära ut svenska. Och Thomas Lundqvist på Ljusnarsbergs kammarmusikförening som har gett mig en spelning
i morgon, det ska bli underbart. Det vore sorgligt om jag blev tvungen att flytta utomlands för att kunna försörja mig som harpist. Min dröm är att kunna fortsätta med klassisk musik här i Sverige som harpalärare eller att spela i orkester, säger Basel Dib Sara.
Fotnot: Basel Dib Sara spelar imorgon klockan 16.00 på Församlingshemmet i Kopparberg. Det är fri entré.