BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Generellt har tandhälsan förbättrats, men ekonomiskt utsatta grupper har halkat efter. Många uppger att de helt enkelt inte har råd att gå till tandläkaren, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO och författare bakom LO-rapporten Klassamhällets dolda leende.
När den senaste tandvårdsreformen genomfördes 2008 var syftet just att få fler att besöka tandvården. En ny rapport från Försäkringskassan visar dock att socioekonomiskt svaga grupper i högre grad fortfarande väljer bort tandvård. Bland dem med hög inkomst använde 80 procent tandvårdsbidraget, medan endast 48 procent av dem med låg inkomst använde det. Kjell Rautio menar att det skulle kunna se annorlunda ut om ett tandläkarbesök kostade mindre. Att tandvårdsstödet fördubblas från den 15 april i år – från 150 till 300 kronor för den som är mellan 23 och 65 år – är en bra början, menar han.
– Att tröskeln sänks för ett första besök är en bra kortsiktig åtgärd, men på längre sikt räcker det inte bara att höja subventionsgraden. Hela systemet måste ses över.
”Bör ingå i sjukförsäkringen”
Från politiskt håll har det med jämna mellanrum föreslagits att tandvården bör ingå i sjukförsäkringen. Vänsterpartiet beslutade under sin kongress nyligen att driva den frågan inför valet. Flera socialdemokratiska politiker på landstingsnivå vill också se en sådan lösning.
– Att tandvården till stora delar fortfarande är osubventionerad finns det ingen logik i, säger Henrik Fritzon, regionråd för S i Skåne.
Medan sjukvården till ungefär 80 procent är subventionerad av staten, gäller det omvända för tandvården. Patienten står för den allra största delen av vårdkostnaden. Henrik Fritzon menar att det förhållandet måste ändras.
– Som systemet ser ut idag är det uppenbart att vi gör en tydlig skillnad mellan tänderna och övriga kroppen. Det leder till en ojämlik tandhälsa, säger han.
Att införa gratis tandvård uppskattas kosta ungefär 20 miljarder kronor per år. Björn Axtelius, professor i samhällsodontologi och socialdemokratisk kommunpolitiker i Vellinge, tror att gratis tandvård kan leda till mer jämlik tandhälsa – men han tror inte på idén att låta tandvården ingå i sjukförsäkringen.
– Det skulle vara att göra sig en otjänst. Dagens tandvårdsstöd har utvecklats organisatoriskt sedan 1974, det har tagit himla lång tid att få ett fungerande system. Men idag har vi det. För att få en mer jämlik tandvård ser jag hellre att vi reformerar inom det befintliga systemet, och till exempel sänker karensbeloppet så att de statliga subventionerna ökar, säger han.
Bengt Franzon, tandläkare och forskare på Malmö högskola som just nu arbetar på en avhandling om svensk tandvård, och som tidigare varit ordförande för Privattandläkarna, håller med om det är dålig idé att föra in tandvården i sjukförsäkringen.
”Förslaget är bara populism”
– Ett sådant förslag är att förenkla, det är populism utan verklighetsförankring. Sjukvården har tillräckliga problem som det är. Vi har 21 olika landsting som då skulle styra tandvården. Som jag ser det skulle det bara leda till samma ojämlikhet som är ett problem inom vården.
Samtidigt förstår han att åtskillnaden mellan tandhälsa och övrig hälsa kan tyckas märklig.
– Någon enkel förklaring till varför det är så finns egentligen inte. Men det ser ut på ungefär samma sätt i hela världen, man utgår från två olika skrån.
Han tycker också att slutsatsen att gratis tandvård skulle leda till ökad jämlikhet är en väl snäv analys.
– Även om ekonomi spelar in, tror jag inte att det är hela förklaringen till att en del väljer bort tandvården, säger han.
Björn Axtelius tror dock att priset spelar roll.
– Det viktiga är att få människor att gå på årliga undersökningar, och inte bara att folk söker vård vid akuta problem. Skulle ett besök hos tandvården kosta 100 kronor som hos vårdcentralen tror jag fler hade gått på regelbundna kontroller, säger Björn Axtelius.
Kanske är också en reform på gång. Enligt Henrik Fritzon ska det nu tillsättas en statlig utredning kring tandvården. Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Annika Strandhäll, vill dock inte bekräfta det.