I förra veckan lämnade Diskrimineringsombudsmannen (DO) in en stämningsansökan mot Mälarsalen AB/Münchenbryggeriet. Fallet är det andra på kort tid mot företaget, därför har DO begärt att de två stämningarna ska behandlas gemensamt.
Båda stämningarna handlar om händelser i samband med ett anställningsförfarande. Mannen ska ha gjort sexuella inviter till båda kvinnorna, i samband med att han bjöd dem på middag på restaurang och hemma hos sig själv. När kvinnan som han bjöd till sitt hem, tillsammans med en annan kvinna, sa nej till både att ha sex med honom och att visa brösten vid en fotografering ska han ha erbjudit sig att ”slicka dem”.
Ovanligt fall
Det här fallet är ovanligt därför att det handlar om så uppenbara sexuella trakasserier, hävdar Anna Rosenmüller Nordlander, processförare hos Diskrimineringsombudsmannen.
– Det här handlar om ett agerande som är klart över gränsen för vad som är acceptabelt. Det är inte så vanligt att vi får in fall där arbetsgivaren gett förslag till sexuell samvaro, inte på det här öppna sättet. Det är också ovanligt att vi får de reaktioner som vi fått.
När DO lämnade in sin första stämningsansökan hörde flera kvinnor av sig och vittnade om liknande händelser. Det är en av de kvinnorna som DO nu företräder i en andra stämningsansökan. Andra ska vittna om sina upplevelser.
– Vi tycker att vi har tillräckligt mycket på fötterna för att få en fällande dom.
Var fjärde utsatt
I förra veckan kom en undersökning från tidningen Kollega som visar att var fjärde kvinna har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet. Anneli Häyrén Weinestål är forskare i genusvetenskap vid Umeå universitet. Hon skiljer på ”sexualiserade trakasserier” och trakasserier som riktas mot personen på grund av hens kön.
– Trakasserier i samband med personens kön är ofta mer subtila än sexualiserade trakasserier. Det kan vara genom till exempel osynliggörande.
Sexualiserade trakasserier utgår från kroppsliga uttryck och är lättare att känna igen.
– Det kan börja som sexuella skämt eller sexuella inviter och utvecklas till allvarligare saker, det sker oftast mer i en process än i en enskild händelse.
Det handlar ofta om maktutövning, enligt Anneli Häyrén Weinestål.
– Män befinner sig ofta i en position där de har makt över kvinnor. Vill man trycka ner någon, för att man har en negativ uppfattning om kvinnor eller kanske tycker att personen tar för mycket utrymme, kan sexuella trakasserier vara ett effektivt sätt att göra det. Kvinnor kan också trakassera men det är inte lika vanligt att de har det utrymmet och den makten.
Kan eskalera
Anna Rosenmüller Nordlander tror att mörkertalet för sexuella trakasserier på arbetsplatsen är mycket stort.
– Många vet inte om att det de utsätts för faktiskt är trakasserier och en överträdelse av lagen. Man skuldbelägger sig själv och vet inte riktigt vart man ska vända sig eller hur man ska agera.
Anneli Häyrén Weinestål tror också att det är vanligt att man inte vet vad man ska göra.
– Man kanske skrattar bort det och bara hoppas att det ska upphöra. Man måste sätta en gräns tidigt, vilket kan vara svårt eftersom det handlar om en person i en maktposition. Har man inte satt en tydlig gräns så kan man backa ända in i ett hörn som det är svårt att ta sig ut ifrån. Då kan det eskalera, mannen kanske börjar tafsa, till exempel.
Mälarsalen/Münchenbryggeriet förnekar anklagelserna, uppger deras advokat Kajsa Blomgren.
– Vi har inte tagit del av de här övriga vittnesmålen som DO ska ha, så de kan jag inte kommentera.
Att det kommer två fall på kort tid, är inte det anmärkningsvärt?
– Det är en arbetsgivare som har haft hundratals ungdomar anställda genom åren, två fall på 25 år tycker inte jag är anmärkningsvärt, säger Kajsa Blomgren.