Muf har bytt spriten mot energidryck – och går som tåget
Det växande Muf valde om Douglas Thor som förbundsordförande på helgens stämma. Medlemssiffrorna har inte varit så höga sedan Reinfeldt basade för ungdomsförbundet.
Bild: TT, Max V Karlsson (montage)
Dagens ETC
Moderata ungdomsförbundet agerar som att de är det femte Tidöpartiet. Och med tanke på makten ungmoderaterna har över sitt moderparti finns det en del sanning bakom skrytet.
Max V Karlsson åker till Lund och möter en ivrig Muf-stämma som vill besegra sossarna, lockar den unga högern med energidryck och verkar ha slutat lyssna på näringslivets tankesmedja Timbro.
Förslagen som Muf diskuterar och röstar om idag kan bli verklighet i svensk politik imorgon.
Det är inte mina ord utan statsministerns. Och det spelar ingen roll att Ulf Kristersson inte är på plats eller att hans förinspelade videohälsning fryser till två gånger. Han får ändå en stående ovation av de drygt två hundra ungmoderaterna som samlats i den biografliknande konferenssalen på Scandic Star i Lund.
”Mycket som Moderaterna har drivit genom åren och förverkligat har en gång varit vågade förslag från just er i Muf. Ta in den känslan. Det är förpliktigande men det ställer också höga krav. Den moderata uppgiften är att göra Sverige friare, tryggare och rikare.”
Moderata ungdomsförbundet fyller 90 år och samlas för sin nittonde stämma. Bland ljus- och marinblå ballonger sägs det högt att man tar fram regeringspolitik i talarstolen. Målet är att vaska fram nästa spjutspets; nästa politiska fråga där Moderaterna kan gå först, med lite Muf-tryck.
Man är van vid att det går – till slut. För tio år sedan körde man över den skeptiska och envisa partistyrelsen på M-kongressen om förändringar i lagen om anställningsskydd (las), som sågs som för helig för att röra. Med röstsiffrorna 116-94 till Muf fick Moderaterna plötsligt ett mandat för en ny och tuffare arbetslinje.
Det är också Muf som pressat på Moderaterna i hbtq-frågor, som homoadoption och att homosexuella bör få ge blod, genom i princip alla tider. Och regeringens förslag för en ny läroplan för skolan, betygssystemet och lärarutbildningen är som tagna direkt från en Muf-motion.
När partisekreterare Karin Enström videohälsar, i samma veva som Kristersson, handlar det om att tacka för Muf:s insatser för att få Moderaterna att växa bland förstagångsväljare och i EU-valet. Muf närmar sig 18 000 medlemmar och nu hägrar milstolpen att utgöra hälften av moderpartiets medlemmar. Så många har man inte varit sedan statsministern hette Fredrik Reinfeldt.
K-ordet är förbjudet
Sakpolitiken och tillväxten. Makten och medlemmarna. Det moderata samlingspartiets ordförande och partisekreterare ramar med sina videohälsningar in den perfekta ögonblicksbilden av Sveriges största politiska ungdomsförbund.
Ordförande Douglas Thor har precis blivit enhälligt omvald. Under hela stämman stryker han självsäkert runt i lokalen, pratar med ombud, hyschar de högljutt glada eller höhö-ande killarna, planerar med förbundsstyrelsen om inlägg och revideringar, lugnar och peppar nya nervösa ombud som ska upp på scen för första gången.
– K-ordet är förbjudet under de här dagarna, skrattar Douglas Thor när Dagens ETC frågar om han är orolig för att i sista sekund kuppas bort.
Här märks Thors skandaler inte alls; att han var inblandad i en hård ordförandestrid och att han anklagats för en röstköpskampanj är som bortblåst. Istället framstår Douglas Thor som en politisk entreprenör som åtminstone tillfälligt begravt klassiska falanger, fått Muf att växa rejält och som fortsatt pressa regeringen under Tidötiden. Ryktet säger till och med att han håller på att skriva en bok.
Och för att byta spriten mot energidryck. Tidigare ordföranden har varit ökända för att bjuda unga Muf-ombud på shotbrickor, starksprit och sena nätter. Nu är energibomber som Nocco och Celcius både det folk dricker – och ett viktigt rekryteringsverktyg när man står ute och värvar. För fyrtio kronor får en ungdom både dryck och makt.
Även om festandet inte är helt borta, vissa tar en öl när hotellbaren öppnar på eftermiddagen, är det något helt annat än mytomspunna Muf-partaj och bakfulla halvsovande ombud. Och under stämman har den propra förbundsstyrelsen en egen kyl med Nocco backstage, som fylls på med jämna mellanrum.
Tjejers otrygghet och inte direktörslöner
Sam Kharazmi från Jönköping leder ett av de distrikt som ökat mest, från drygt 400 till 1 300 medlemmar på två år.
Framgångsfaktorerna, och det lugnande antibråk-medlet, stavas sakpolitik och en omläggning av politiken närmare mitten, säger han. Det är inte alls en generell högervåg som gjort att man värvat fler ungdomar på gymnasieskolor över hela landet.
– Att vi har närmat oss mitten och undviker onödigt komplicerat språk gör att jag tror att våra problembeskrivningar och lösningar är lättare att ta till sig. Det ska löna sig att studera och arbeta. Det ska vara tryggt att gå ute sent själv. Sånt, säger Sam Kharazmi.
Den stora majoriteten väljare vill inte se stora systemskiften eller politiska ryck, och de flesta är mer ekonomiskt vänster i att man vill att samhället ska ha ett skyddsnät och möjlighet att fånga upp människor när det är som svårast. Här är det bara positivt om Muf ses som förvaltare snarare än uppstickare och rebeller, argumenterar Sam.
– Muf har historiskt alienerat stora väljargrupper. Och när vi anammar ett extremare synsätt på samhället, som att kultur eller sociala frågor är icke-frågor, får vi en bråkdel av samma väljarstöd. Nu pratar vi om hur kvinnor bemöts i vården och tjejers otrygghet på natten, och inte bara hårdare straff och sänkt skatt.
För några år sen gjorde Muf ett utspel om att vi ska ha matkuponger istället för ekonomiska bidrag, och man lyfte direktörslöner som en viktig politisk fråga.
Politiska ungdomsförbund ska diskutera och debattera, men det får inte bli flamsigt eller för oseriöst tycker Sam.
– För några år sen gjorde Muf ett utspel om att vi ska ha matkuponger istället för ekonomiska bidrag, och man lyfte direktörslöner som en viktig politisk fråga. Jag menar att vi ska fånga upp majoriteten och inte rikta oss till de här nischade grupperna som Timbro vill.
Vad ligger andelen på som faktiskt vill slopa välfärdsstaten, runt tre procent?, frågar han retoriskt.
– Jag tar starkt avstånd från de som menar att vi ska vara ett intresseparti för överklassen eller näringslivet. Det är det som har varit problemet tidigt och när vi gör det så förlorar vi. När vi anammar pragmatism vinner vi. Det har varit socialdemokratins historiska styrka, säger Sam Kharazmi.
Hårdare tag mot pedofiler á la Dumpen
Många av motionerna handlar om miljö och klimat men flest behandlar brottslighet och rättsväsende. Linjen är i stort hårdare straff och ännu tuffare tag utan att göra avkall på personlig integritet, individens frihet och utan att införa kollektiv bestraffning.
Det är en svår balansgång för ett ungdomsförbund som inte riktigt är redo att förkasta sina fluffigare liberala element och helt ge sig hän till högervågens nya populism eller konservatism. Officiellt är man liberalkonservativa, ett ideologiskt hopkok för en upplyst högermitten som vill se relativt fria medborgare i ett statligt och traditionellt ramverk.
För Muf-ombud i Lund är det lättare att förklara: Frihet kräver trygghet och staten, polisen och långa straff ska öka min trygghet.
En motionär vill avskaffa systemet med politiskt tillsatta nämndemän, en annan vill helt slopa kravet på vapenlicens för att äga vapen, en tredje att kriminella ska tvingas betala alla kostnader brotten skapar i samhället som vårdnotan för skjutoffer. (De två senare föll medan den första gick igenom)
Jag kände att jag vill stå upp för Dumpen som ändå gör något väldigt bra.
Och flera motioner handlar om sexualbrott, pedofili och Dumpen. Sara Åkerström från Karlstad har skrivit en motion om att polisens verktygslåda måste bli större och modernare. Hon har inspirerats av pedofiljägarna Dumpen som utger sig för att vara barn på nätet och filmar när de konfronterar misstänkta pedofiler.
Det är första gången Sara är på en förbundsstämma och hon är ett av få kvinnliga ombud (70 procent av ombuden på stämman är män och 70 procent av Mufs hela medlemskår är män).
– Det här är en av de största trygghetsfrågorna för unga tjejer i Sverige i dag.
För Sara, som är 19 år, känns det som att samhället håller på att spricka. Och hon är glad att Dumpen finns och gör det som polisen inte får göra eller klarar av. Om hon fick bestämma skulle polisen ha möjlighet att genomföra brottsprovokationer, som att utge sig för att vara barn, i syfte att fånga vuxna som söker sexuell kontakt med barn.
– Jag kände att jag vill stå upp för Dumpen som ändå gör något väldigt bra. Gud, vilket engagemang Dumpens Sara Nilsson har. Hon ser alla de unga tjejer och killar som blir utsatta. Och de som blir uthängda vet precis vilka risker de tar när de chattar med barn. Och vad de utsätter barnen för.
Och även här syns den ideologiska diskussionen inom Muf.
– Jag är liberalkonservativ och min liberala sida är att den som straffats och suttit inne har sonat sitt brott. Men just när det kommer till sexualbrott mot barn, då funkar det inte för mig.
Stämman håller med och nu är Muf för att tillåta polisen att genomföra brottsprovokationer när det gäller nätbaserade sexbrott mot barn. Om man ska lära av historien är det alltså bara en tidsfråga innan regeringen lägger fram samma förslag.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.