Som stationsvärd på en pendeltågsstation i Stockholm får man inte bli allt för kissnödig. Det kan nämligen ta upp till en timme innan avlösning är på plats, för att ett toalettbesök ska göras möjligt.
När du sedan väl sitter på toaletten, gäller det att du skyndar dig på. För om toalettbesöket tar mer än tre minuter, blir du tvungen till att fylla i en skriftlig rapport.
– Att skriva rapport varje gång man varit på toaletten upplevs som kränkande, rapporterar skyddsombudet på Sekos pendelklubb, som nu anmäler MTR Nordic till Arbetsmiljöverket.
MTR förnekar kännedom
Arbetsmiljöchefen Lars Nyström, på MTR Nordic, uppger dock att han inte kände till problemet innan anmälan lämnades in till Arbetsmiljöverket i förra veckan.
– Jag fick veta detta först genom media. Jag önskar naturligtvis att vi kan ta diskussionen internt då det tycks vara en brist i kommunikationen, säger Lars Nyström, till tidningen Arbetarskydd.
Enligt huvudskyddsombudet som lämnat in anmälan mot MTR till Arbetsmiljöverket får stationsvärdarna vid vissa pendeltågsstationer inte ens avlösning för att gå på matrast. Fackklubben kräver bland annat att det inte ska ta mer än fem minuter för arbetsledningen att få fram en avlösare, när någon behöver gå på toaletten.
Men trots att skyddsombudet tidigare har lämnat in en framställan till arbetsgivaren MTR, säger sig Lars Nyström alltså inte känna till problemet.
– Det är rent skitsnack! Han känner mycket väl till det här. Det är långt ifrån första gången vi påpekar det, säger Tomas Gustafsson.
Problem sedan 2016
De hårt kritiserade rapportrutinerna inom MTR har varit på plats sedan december 2016, då bolaget tog över driften av pendeltågen i Stockholms län. SL ställde då nya och högre krav vad gällde intäktssäkringen, i uppdragsavtalet. Ett av de nya kraven som infördes var att spärren alltid ska vara bemannad under stationens öppethållande, i annat fall riskerar MTR dryga böter.
– MTR hänvisar till det här avtalet med SL och menar att stationsvärdarna väl får planera sina toalettbesök bättre. Mig veterligen finns det ingen annan arbetsplats där man måste be om lov för att gå på toa. Genom vår anmälan till Arbetsmiljöverket hoppas vi på en förändring, säger Tomas Gustafsson.