Det stämmer inte, svarar nu Niklas Ekström, kommunikationschef på MTR Nordic i ett mejl till Dagens ETC.
”Vår avsikt har inte varit att skrämma tillbaka våra medarbetare i tjänst. Vi har som första steg sökt kontakt via telefon för prata om situationen och att lyssna på vad vår medarbetare behöver för att kunna komma tillbaka till arbetet utan att få kontakt. ”
”Särskilda fall”
Det stämmer inte heller, skriver Niklas Ekström, att sjukintyg från öppenvården generellt inte godkänns. Ändå är det innehållet i två på varandra följande officiella mejl som förare fått och det besked förare fått från sina närmsta chefer.
”Det är endast i särskilda fall där vi behöver undersöka möjliga behov av rehabilitering och där företagshälsovården har den specifika järnvägskompetens som den bedömningen kräver, som vi hänvisat dit. Vilket vi enligt kollektivavtalet har rätt till.” skriver han, men anger inte närmare vad som karaktäriserar ett särskilt fall.
Skrivningen i kollektivavtalet som Niklas Ekström hänvisar till gäller bara förstadagsintyg, enligt facken. Skrivningen i kollektivavtalet gäller vid "särskilda skäl". Ett sådant skäl är, enligt Försäkringskassans vägledning, en misstanke om att den anställde inte alls är sjuk utan i själva verket deltar i en förtäckt otillåten stridsåtgärd. Att det skulle vara så förnekas av både fack och förare, men att så är fallet är MTR:s arbetsgivarorganisationer Almega Tågföretagen och Svenskt Näringsliv är övertygade om och ska ”kraftigt motarbetas”.
– I den här typen av situationer kan det inledningsvis vara svårt att slå fast vad det egentligen är, men i det här fallet kan det inte råda någon större tvekan om vad det handlar om, säger Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv till Tidningen Näringslivsnytt.
Delar ni den bilden?
”Vi följer ordinarie sjukskrivningsprocesser och utgår från att alla som är sjukskrivna är det av en anledning. Det viktigaste för MTR och för resenärerna är att alla medarbetare återgår i tjänst så att trafiken kan återgå till den ordinarie tidtabellen.”, skriver Niklas Ekström i sitt svar.
Är det ett problem att er företrädare förmedlar en bild som ni inte delar?
”Vi ser inget problem i att det finns olika tolkningar. Vårt fokus är på att lösa situationen och stötta våra medarbetare.”
Inte avsikt att hota
”Du har inte återkommit med läkarintyg från Avonova,” står det i mejlet till de sjukskrivna. Eftersom rutinen inte följts ”kan” ingen sjuklön utbetalas. ”du förväntas inställa dig för arbete”, annars kan det ”tolkas som olovlig frånvaro”, vilket kan ”i förlängningen komma att riskera din anställning.” Tonen upplevs som hotfull av både fack och anställda. Det har inte varit avsikten, skriver Niklas Ekström. Det ovanliga i att förhandlingschefen är den som hanterar sjukskrivningar beror på ”ett otroligt ansträngt läge” och denne just nu ”avlastar medarbetarens närmsta chef”.
”Vi har inte skickat hotfulla mejl till våra medarbetare utan kommunikationen är endast avsedd som information med ambition i att stötta medarbetarna så att de kan återgå till sitt arbete samt för att de inte ska riskera att hamna i en situation där de har olovlig frånvaro”, skriver han.
I två fall som Dagens ETC tagit del av har MTR backat från kravet och senare godkänt intyg från öppenvården. Än har inte möten med förhandlingschefen som de sjukskrivna kallats till ägt rum.