För den som inte minns detaljerna så gjorde en mycket torr och varm senvår och sommar förra året att skogsbränder blossade upp över stora delar av Sverige. De första larmen kom redan i senare delen maj. Men som värst var det i mitten juli. Då rasade ett 50-tal bränder över 25 000 hektar. Tusentals räddningsinsatser genomfördes, flera av dem med internationellt bistånd – Portugal, Frankrike och Italien bidrog till exempel med sex vattenbombare – efter att MSB begärt stöd genom EU:s civilförsvarsmekanism.
– Det var en otroligt intensiv sommar. Men jag vill ändå poängtera, utifrån mitt perspektiv som operativ chef, att vi faktiskt hanterade situationen väldigt väl, säger Jakob Wernerman, MSB.
Därmed inte sagt att det inte funnits saker att ta tag i. Antalet så kallade skogsbranddepåer har utökats från 15 till 24. Helikoptrar har köpts in för att öka förmågan att bekämpa bränder från luften. Förmågan att ta emot stöd från utlandet har ökats, liksom samarbetet med internationella aktörer.
Höga brandriskvärden
Listan är lång, men enligt Jakob Wernerman ännu inte färdigifylld. Bland annat vill MSB att Sverige leasar mindre, skopande flygplan från 2020 och att de långsiktiga behoven av sådana flygplan utvärderas.
– Ja, det finns fortfarande förbättringar att göra. Bland annat behöver vi öka beredskapen för att det här kan bli vanligare. Hur kommande sommar kommer att se ut är svårt att uttala sig om, men vi har redan nu ovanligt höga värden för att vara så tidigt på året.
Det han pratar om är Fire Weather Index, ett verktyg för att bedöma brandrisk i skog och mark. Och de värden som varit den gångna aprilmånaden är sådana som enligt Jakob Wernerman aldrig setts förut. Och snarare sådana som hör en augustimånad till.
– Jag är ingen klimatforskare, men man kan ju dra slutsatsen att det handlar om just klimatförändringarna. Den här utvecklingen är en företeelse värd att ta på stort allvar, säger han.