– Den här typen av förhandlingar, som kan påverka svenska medborgare stort, måste ske på ett transparent sätt där medborgare, organisationer, forskare och folkvalda politiker involveras och kan ge respons på förhandlingarna, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).
Men vare sig näringsutskottet eller finansutskottet har fått någon information, varken om avtalet eller om de pågående förhandlingarna. De flesta ledamöter ETC har talat med kände inte till avtalet alls. Frågan behandlas inte heller i EU-nämnden.
Det kompakta hemlighetsmakeriet kring förhandlingarna är något som starkt kritiserats av det globala facket för offentliganställda, PSI, som menar att storföretagen däremot kan fastställa dagordningen och får tillgång till möteshandlingarna.
– Vi är starkt kritiska mot dessa hemliga förhandlingar som syftar till att öka globala storföretags kontroll över offentliga tjänster och hindra de nationella regeringarnas möjlighet att reglera dessa. Avtalet kommer att medföra lagändringar som styr alla typer av tjänster från målet att tjäna medborgarnas intressen till att tjäna privata utländska företags vinstintressen, säger Rosa Pavanelli, PSI:s generalsekreterare.
Utländska företag kan till och med ges möjlighet att stämma regeringar för lagar som skadar deras vinstintressen om så kallade förlikningsmekanismer införs i avtalet.
”Det är inget konstigt”
Förhandlingarna sker i en krets av ett 50-tal länder som kallar sig ”The really good friends of Services”.
”De kallar sig Vänner av tjänster men de säljer ut våra gemensamma tillgångar”, menar företrädare för PSI.
Trots detta vet svenska fackföreningar och folkvalda politiker nästan ingenting om avtalet och innehållet i de pågående förhandlingarna. Utskottsledamöter från S,V, MP och SD är kritiska till att de inte informeras om TISA, medan företrädare för alliansen försvarar den hemliga förhandlingsgången.
– Det är inget konstigt. Det kan försvåra processen om för många är inblandade, säger Hans Rothenberg, moderaternas ansvarige för handelsfrågor i näringsutskottet.
Det har han förmodligen rätt i.
– Sekretess är en huvudingrediens i alla förhandlingar om handelsavtal idag. Förhandlare säger själva att de behöver sekretessen – eller konfidentialiteten som de kallar det – för att kunna förhandla effektivt. Ju mer transparent en förhandling är, desto mer medborgerligt och politiskt tryck utsätts de för, vilket försvårar förhandlingarna, säger Daniel Bertossa, ansvarig för policyfrågor på PSI.
– Avtalsförhandlingar måste därför ses som ett sätt för en liten exklusiv skara av beslutsfattare att genomföra politiska förändringar utan att riskera politisk granskning och utan att behöva ta hänsyn till allmänhetens synpunkter, fortsätter han.
"Avbryt förhandlingarna"
Statssekreterare Gunnar Oom på UD har i en tidigare artikel i Dagens ETC förklarat att Sverige verkar för att så många sektorer som möjligt ska inkluderas i avtalet, men tiger i övrigt om innehållet i förhandlingarna.
Miljöpartiet riktar stark kritik mot att den svenska regeringen bidrar till hemlighetsmakeriet.
– Vi anser att förhandlingarna borde avbrytas omedelbart och börja om igen med ett nytt förhandlingsmandat. TISA ligger i linje med industrins strategi att via internationella handelsavtal underminera framtida möjligheter till reglering av verksamheter på nationell nivå, säger Carl Schlyter (MP).
Karin Holmberg
Vad vet de folkvalda om TISA?
Ulla Andersson (V), ledamot i finansutskottet:
– Inget utskott har fått information. Det här visar att det pågår ett arbete med att förskjuta makt som kommer att påverka oss alla. Att förhandlingarna pågår utan insyn från folkvalda och medborgare är allvarligt. Det är människorna inte företagen som behöver mer makt.
Börje Vestlund (S, partiets ansvarige för handelspolitik i näringsutskottet
– Vi vet inte mer än att förhandlingarna påbörjats. Det är ett problem att förhandlingar om stora internationella avtal är hemliga, vi anser inte att det är nödvändigt.
Jonas Eriksson (MP), vice ordförande i näringsutskottet
– Jag visste ingenting om TISA-avtalet innan jag fick information av ETC. Jag vill ha större öppenhet kring förhandlingarna och Sveriges hållning i desamma. Sekretessen är negativ för demokratin, då avtalen har stor påverkan på samhället. Ökad delaktighet och information är viktigt.
Anders Sällström (KD), ledamot i finansutskottet och partiets ekonomiskpolitiska talesperson
– Vi vet alldeles för lite för att kunna kommentera frågor om TISA-avtalet.
Hans Rothenberg (M), ledamot i näringsutskottet och partiets ansvarige för handelsfrågor
– Jag känner inte till avtalet eller förhandlingarna närmare. Det är regeringens uppgift att handha den här typen av förhandlingar. Vad jag förstår är inte TISA-avtalet särskilt kontroversiellt.
Eva Flyborg (FP), ledamot i näringsutskottet
– Vi vet att förhandlingar om detta avtal pågår och får information från regeringskansliet om delar av de pågående förhandlingarna.
Helena Lindahl (C), ledamot i näringsutskottet
– Jag kan väl inte säga att detta är ett område jag har detaljkunskap om, men i det stora hela handlar det om en liberalisering av tjänstehandelsavtalet mellan ett antal WTO-länder.
Johnny Skalin (SD), talesperson i EU-frågor
– Med tanke på avtalets potentiella sprängkraft är det högst olyckligt att diskussionerna än så länge inte har skett mer öppet. Folket måste självklart få möjlighet att granska sina företrädare och deras förehavanden.