Moderaterna vill nå en uppgörelse med Socialdemokraterna om Arlanda flygplats framtid. Det framkom i en intervju med Ulf Kristersson i Dagens industri förra veckan. Och inviten mottogs med glädje, enligt den nytillträdda näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson, som också meddelade att regeringen säger ja till att gå in i förhandling om Arlanda. Tanken är att Arlanda ska byggas ut med en till start- och landningsbana, från tre till fyra banor. Men meningarna går isär om det i så fall innebär att Bromma flygplats ska stängas. Regeringen gick i våras ut med att de står bakom en nedläggning av flygplatsen – men har haft en majoritet i riksdagen emot sig. Och så sent som i oktober sa Moderaternas trafikpolitiska talesperson, Maria Stockhaus, att planerna bör skrotas:
– Jag förväntar mig att regeringen går ut och säger att den har nu förstått att en majoritet i riksdagen inte vill lägga ner Bromma i förtid och att man därför lägger alla sådana planer åt sidan, sa hon till TT.
”Rekord i klimatosmarthet”
Till Dagens industri säger Ulf Kristersson att ett ja från S till förhandling om Arlanda inte innebär att M har svängt när det gäller Bromma. I alla fall inte än. Att S nu vill förhandla om Arlanda trots det tycker Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, är oroande.
– Att mitt i en klimatnödläge fördubbla Arlanda är någon typ av rekord i klimatosmarthet. Vi lyckades baxa S ganska långt i den här frågan. Ska de vända nu och gå högern till mötes är det ett stort klimatsvek.
Han tycker inte att S borde gå med på ett utbyggt Arlanda alls. Och särskilt inte om M inte kan kompromissa och säga ja till att lägga ner Bromma.
– Det borde var det absolut minsta kravet. Att ha kvar Bromma är bara resursslöseri. All flygtrafik skulle kunna flyttas över till Arlanda redan nu, utan en utbyggnad.
En rapport från WWF från 2019, innan pandemin, pekar på att han har rätt. Den visar att flygningarna har minskat med ungefär 20 procent mellan tidigt 2000-tal och 2019 på Arlanda – minskningen är ungefär lika stor som det totala antalet flygningar på Bromma.
– Det finns inga skäl att bygga ut Arlanda. Kapaciteten skulle räcka gott och väl även om Bromma läggs ned. En utbyggnad är otroligt ansvarslöst, både för att det är ekonomiskt oförsvarbart, och för att det går helt emot klimatmålen, säger Madeleine van der Veer, samhällspolitiskt ansvarig på Världsnaturfonden.