På lokalplanet bidrar MP-politiker till att Engelska Skolan och andra friskolebolag etablerar sig – samtidigt som partiet på riksnivå driver parollen att stoppa friskolan.
Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT
Dagens ETC
Stoppa marknadsskolan! Det är en av parollerna som ska rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen. Men på flera håll i landet är partiet med och krattar manegen för de stora skolkoncernerna. Inte bara Stockholms stads kritiserade försäljning till Internationella Engelska skolan plågar miljöpartister inför valrörelsen. I Växjö är kommunens lockbeten till skolbolagen ”helt klart ett problem” för partiet, enligt gruppledaren Magnus P Wåhlin.
Olof Klugman
– Man måste vara glasklar: Marknadsskolan ska bort, punkt slut. Och om jag hade fått välja hade jag aldrig, aldrig underlättat för de här aktörerna.
Annika Hirvonen, skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet, skräder inte orden när hon beskriver den affär mellan Stockholms stad och Internationella Engelska skolan (IES) i Stockholmsförorten Gubbängen som Dagens ETC avslöjat detaljerna kring.
IES ska via bolaget Nystad få en sporthall på köpet av Stockholms stad när de köper loss den skolbyggnad där de bedriver sin undervisning. Dessutom får de ett skydd mot vinstbegränsningar eller andra regelförändringar som lägger krokben för koncernen. Om sådana införs slipper nämligen IES att betala de 25 miljoner kronor de annars blir skyldiga staden om de säljer fastigheten vidare inom tio år.
Prioriterat i valet
Annika Hirvonen säger sig ha förståelse för svåra kompromisser lokalt med partier med en annan syn på vinstdrivna skolor. Sedan fortsätter hon att rada upp argument mot de vinstdrivande skolorna, så som betygsinflation, segregation och bristande insyn. Den debatten vill hon ta fram till valet.
– Det är en av våra absolut mest prioriterade frågor att få bort den marknadsskola som skadar hela skolsystemet genom att förvandla föräldrarna till kunder, lärarna till servicepersonal och eleverna till en påse pengar, säger Annika Hirvonen.
Vi återkommer till affären i Gubbängen. Men det är inte bara där som relationen till skolkoncerner i allmänhet och IES i synnerhet blivit en het potatis i miljöpartisters knän.
På Telestadshöjden i södra Växjö växer ett nytt flådigt bostadsområde fram. Men någon skola har kommunens fastighetsbolag inte byggt. Istället har kommunen pekat ut mark som man sålt till byggbolaget Skanska som nu byggt en ny skola för 600 elever åt IES. Efter sommarlovet öppnas dörrarna till klassrummen.
Bra för företag
Upplägget är ett led i den blågröna koalitionens uttalade ambition att locka friskolor att etablera sig. Nya skolor ska komma till genom att kommunen pekar ut mark och byggbolag bygger i samarbete med de fristående aktörer som sedan ska driva verksamheten. Det ska ge valfrihet för medborgarna – och goda förutsättningar för företag.
”Genom att öppna upp möjligheterna ytterligare bidrar vi till ett vänligare företagsklimat, underlättar för företagsetableringar, som i sin tur genererar fler arbetstillfällen”, skrev företrädare för M och L i en motion 2016 och fick C, KD och MP med på tåget – om än motvilligt för MP:s del.
Flera svåra beslut
Följden har blivit flera svåra beslut ur miljöpartistiskt perspektiv. Så sent som i början av månaden klubbades en markanvisningstävling i det nya området Bäckaslöv, där privata aktörer ska fajtas om uppdraget att bygga en ny friskola.
– Demokratin kräver kompromisser. Alternativet här är att sitta på åskådarläktaren och släppa fram SD till makten, säger Magnus P Wåhlin, gruppledare för Miljöpartiet i Växjö.
Han understryker att det är vinstuttag och inte friskolor MP motsätter sig.
Vad talar för att det blir en icke vinstdrivande skola som etablerar sig där ni nu utlyst en markanvisningstävling?
– Det är ingenting som talar för det, säger Magnus P Wåhlin.
Vad tycker du om det?
– Jag tycker i grunden att det inte är bra. Vi hade hellre sett en lokal, idéburen aktör.
Du sitter i partistyrelsen på riksplanet. Är det ett problem för MP att ni är med och för den här politiken på lokal nivå?
– Ja, det är helt klart ett problem, både lokalt och nationellt. Vår linje är tydlig, vi vill att skolors vinster återinvesteras. När vi sedan är med och styr i olika kommuner kompromissar vi och kommer fram till olika lösningar. Men det gäller alla partier.
MP i Stockholm: ”Inte insyn”
Åter till Gubbängen i södra Stockholm. S-V-Fi-oppositionen har hejdat affären med hjälp av en återremiss, inte minst för att sätta press på Miljöpartiet att gå emot sina borgerliga koalitionspartners. Men de gröna står fast och på måndag väntas affären klubbas slutgiltigt. Den interna gruppledaren Mariana Moreira Duarte menar att det handlar om ekonomiska realiteter. Stockholms stad går förvisso miste om hyresintäkter, men får här och nu in pengar som behövs till renoveringar och nya skolor.
– I den här situationen har vi inte haft verktygen att ta en ideologisk diskussion. Det är också det som gör att den här frågan är så svår att föra en dialog om. Hjärta och hjärna hamnar i konflikt med varandra, säger Mariana Moreira Duarte.
I avtalet finns en klausul som ska skydda IES från vinstbegränsningar, det vill säga det som MP går till val på. Blir det inte då en ideologisk fråga?
– Den berömda klausulen tänker jag inte kommentera. Den har inte varit del av en politisk förhandling, utan den tillhörde den affärsjuridiska delen som det har varit sekretess kring, säger Mariana Moreira Duarte.
Hade ni som slöt den politiska överenskommelsen inte insyn i förhandlingen?
– Det har skett en affärsjuridisk förhandling mellan bolagen och vi har fått se slutresultatet. Politiker är aldrig med och förhandlar ett kontrakt.
Ser du inga demokratiska problem med det?
– Jo det gör jag. Men så länge jag inte har en examen i juridik får jag nog acceptera att vissa saker har jag inte insyn i.
Väljarna ogillar skolvinster
MP-väljare gillar inte skolvinster. Enligt tankesmedjan Katalys undersökning från i somras tycker 85 procent att vinstbegränsning i välfärden är ett bra eller mycket bra förslag. Andra undersökningar har pekat i samma riktning.
Inte konstigt om en och annan miljöpartist gruvar sig över debatten i Stockholm. Till dem hör Grön ungdoms språkrör Aida Badeli. Hon ifrågasätter nu att MP ger sig in i nya samarbeten högerut på lokal nivå.
– Grundproblemet är samarbetet med de borgerliga, det är borgerlig politik att driva på för marknadsskolan. Jag tycker det är värt att diskutera vilka politiska samarbeten man kan sitta i efter valet, säger Aida Badeli.
Mariana Moreira Duarte vill i dag inte ta ställning till om det kan bli aktuellt att fortsätta det grönblåa samarbetet i Stockholm efter valet.
– Vi har en stark interndemokrati som får avgöra, säger hon.