I dag riskerar den energiuppgörelse som slöts 2016 mellan regeringspartierna samt Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna att spricka. Detta eftersom M nu vänder sig mot uppgörelsens målsättning om 100 procent förnybar elproduktion senast år 2040.
Det partiet i stället vill är att målet formuleras om till 100 procent fossilfri elproduktion, vilket alltså öppnar för fortsatt användning – och utbyggnad – av kärnkraft. Och att partiets krav inte handlar om tomma hot var partiledaren Ulf Kristersson tydlig med i en DN-intervju den 17 april.
– Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte, svarade han på frågan om partiet kunde tänka sig att lämna överenskommelsen om formuleringen om förnybart inte ändras.
”Oseriöst och ryckigt”
Men lika tydlig är Lorentz Tovatt, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, i sin kritik mot M.
– Det är ett oseriöst och ryckigt utspel. Om M hotar med att lämna uppgörelsen hotar man också långsiktigheten i energipolitiken. Det kommer också att skada alla investeringar i förnybart som nu pågår, säger han.
När Lorentz Tovatt kallar utspelet för ”oseriöst” är det inte bara till det egna miljöpartiets hållning han hänvisar, utan också till energibranschens. Pernilla Winnhed, vd för branschorganisationen Energiföretagen Sverige, skriver till exempel i en debattartikel i Dagens industri att om ”överenskommelsen faller riskerar det att leda till en betydande politisk osäkerhet i ett läge då energibranschen står inför rekordinvesteringar för att klara både klimatomställning och tillväxt”.
Locka väljare
Enligt moderatledaren Ulf Kristersson handlar partiets krav om att de svenska och europeiska klimatambitionerna är orealistiska om de paras med utfasad kärnkraft. Men detta är enligt Lorentz Tovatt bara nys.
– I Sverige är vi på god väg att klara målet om 100 procent förnybart. Detta tack vare de stora investeringarna i förnybart som nu sker samt att vi sedan länge har den stabila vattenkraften. M:s utspel är i bästa ett slag i luften, inte minst med tanke på att de som äger kärnkraft själva säger att det är inaktuellt med en utbyggnad, att det är för komplicerat att bygga och tar för lång tid. Tyvärr tror jag det handlar mer om att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.