BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
1. Oenighet kring köttkonsumtionens klimatpåverkan
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Ekot i Sveriges radio att köttätandet inte är något miljöproblem, och verkar inte ha koll på att konsumtionen i Sverige har ökat. Förvånande, anser såväl partikamrater som regeringskolleger i Miljöpartiet.
– Jag sitter själv med i miljömålsberedningen där vi ska ta fram mål och strategier för att minska köttkonsumtionen. Ungefär som med ambitionen att öka all ekologisk produktion. Det handlar inte bara om miljön utan är även en folkhälsofråga. Därför var det här förvånande, säger MP:s miljöpolitiska talesperson Stina Bergström till SvD.
2. Bromma flygplats blir kvar
”Inom tre år kan vi börja omvandla Bromma flygplats till Bromma parkstad som rymmer minst 50 000 bostäder, över 100 000 invånare och upp till 30 000 arbetsplatser”, står att läsa på MP i Stockholms stads hemsida. Att stänga flygplatsen har varit en av partiets paradfrågor, men i december kom det slutgiltiga beskedet: planen kommer att fortsätta lyfta från Stockholmsförorten. Efter två tillkännagivanden som fått riksdagsmajoritet så beslutade regeringen att ge utredaren Anders Sundström (S) ett nytt direktiv. Det innebär att han inte ska titta på frågan om en avveckling av flygplatsen, vilket var tanken från början.
3. Partiledningen kapitulerar om Förbifart Stockholm
En annan av MP:s paradfrågor var att stoppa bygget av motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, som inleddes under Alliansregeringen. Men även här blev det backning. I december 2014 meddelade språkröret Åsa Romson och trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) att man lägger ner motståndet. Detta sedan Alliansmajoriteten i Stockholms läns landsting meddelat att man inte vill diskutera möjligheten att flytta pengar från Förbifarten till kollektivtrafiken. Nåja, regeringssyskonet Socialdemokraterna var ju också för motorvägsprojektet.
4. Vattenfalls brunkolsverksamhet avyttras
I valrörelsen var MP tydliga med att man inte ville se Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland säljas vidare. Partiet tryckte istället på att den svenska energijätten borde avveckla den klimatskadliga verksamheten. Efter valet började dock partiledningen att vackla, men man fick backning på kongressen i somras då ombuden röstade för en motion om att behålla och avveckla kolkraftverken. Så blev dock inte fallet. I september förra året meddelade Vattenfalls vd Magnus Hall att man nu börjar sälja ut hela kolkraftsverksamheten.
5. Gråter och kallar sin egen flyktingpolitik för skit
I november förra året presenterade regeringen, med statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson i spetsen, en rad förslag med det uttalade syftet att kraftigt sänka antalet asylsökande som kommer till Sverige. Förslagen står i skarp kontrast till den mycket liberala invandringspolitik som MP annars har gjort sig kända för. Och helt nöjda verkade man inte. Under presskonferensen då förslagen lades fram grät Åsa Romson, och språkröret Gustav Fridolin kallade delar av politiken för ”skit” i en intervju med Ekot.