– Vi vill inte se någon Svexit, men däremot vill vi att samarbetet förändras, säger Linnéa Engström, en av Miljöpartiets EU-parlamentariker.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Språkrör och vice statsminister Isabella Lövin, som själv satt i parlamentet förra mandatperioden, är ännu tydligare. I en intervju med Sveriges Radio säger hon att hon är orolig över att Brexit kommer få fler länder att följa efter.
– Vi är rädda att det ska bli en slags dominoeffekt, där populistiska partier i land efter land kräver omröstningar eller omförhandlingar.
Till skillnad från Vänsterpartiet vill inte Miljöpartiet att Sverige försöker omförhandla medlemsvillkoren. Max Andersson, också han parlamentariker för MP i Europaparlamentet, anser att det är fel läge för det nu.
– Just nu bör Sverige sitta still i båten och försöka lugna ned situationen. Att kräva en omförhandling i det osäkra läge som EU befinner sig i just nu vore inte smart. Istället måste vi jobba för att det blir en juste och rättvis förhandling med Storbritannien, och jobba för konstruktiva lösningar, säger han.
Vill se demokratisering
Men Sveriges framtid i EU kan dock behöva omvärderas om några år, enligt Max Andersson. Först då går det att veta vad Brexit innebär, och först då går det att veta åt vilket håll EU utvecklas. Om unionen utvecklas åt det håll Max Andersson menar är fel, är det inte otänkbart att också Miljöpartiet kommer kräva en omförhandling.
– Det är väldigt oklart åt vilket håll EU kommer dra, och ännu mer oklart tror jag det blir efter att Storbritannien har lämnat. De har kanske mest av alla länder jobbat för mindre centralisering till exempel, och nu försvinner den kraften. Men Brexit kan också bli en väckarklocka som för EU in på ett nytt spår där vi ser ökad demokratisering och att inflytande förs över till medlemsländerna. I annat fall kan det mycket väl bli så att vi om 10-20 år behöver ha en ny diskussion om Sveriges medlemskap.
Du har själv varit emot ett svenskt medlemskap i EU, tycker du att det vore bättre om Sverige lämnade EU?
– I grund och botten har jag inte ändrat mina värderingar, men jag är representant för ett parti som inte driver frågan om ett utträde, och då är det heller ingen fråga jag själv driver, säger Max Andersson.
”Väldigt polariserat”
Han menar att det inte behöver finnas någon motsättning i att vara ett EU-kritiskt parti och samtidigt vilja vara en del av EU. Linnea Engström håller med. Hon tycker att just Miljöpartiets inställning behövs som en motvikt till den nationalistiska EU-kritiken.
– Populistiska högerpartier är otroligt duktiga på att spinna vidare på EU-kritiken och fånga upp ett missnöje, och vågar inte vi som är gröna eller står till vänster och som vill vara en del av EU, också föra fram kritik, blir de det enda alternativet för dem som inte tycker att EU fungerar. Jag upplever att det är väldigt polariserat, att många av mina europeiska kollegor känner att de måste vara för eller emot. Det är problematiskt.
MP var inför omröstningen 1994 emot ett svenskt medlemskap i EU.
2008 röstade Miljöpartiets medlemmar om huruvida deskulle ha kvar kravet på utträde ur EU eller inte. En majoritetville slopa kravet.
I dag vill MP bland annat att EU ska ha en gemensam flykting-politik, att jordbruksbudgeten blir mindre, att makten övermedlemsländerna minskar och det ska vara upp till varje landatt vara med i eurosamarbetet eller inte. MP vill också se endemokratisering av EU och jobbar bland annat för att stor-företag och lobbyister ska ha mindre inflytande, och vill införa ett lobbyistregister.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bland övriga partier vill SD att Sverige lämnar EU, Vvill omförhandla medlemskapet, och KD vill se enreformagenda.
52 procent av svenskarna skulle rösta ja om det hölls en svensk folkomröstning om EU-medlemskap, och 31 procent rösta nej, enligt en undersökning som TSN Sifo gjort för SVT.
52 procent av svenskarna tycker att EU är på väg åt fel håll, och 14 procent att EU är på väg åt rätt håll.