BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det förslaget sågas nu av åtta miljöpartister på kommunal- och landstingsnivå, som är de förvaltningsinstanser som främst kommer påverkas av beslutet, i en ledare i SvD. Två av de undertecknande är Birgitta Losman, regionråd i Västra Götaland och Karin Pleijel, kommunalråd i Göteborg.
– Vi tycker inte han kommer med förslag som löser de frågor som utredningen handlar om – att begränsa de stora koncernerna och deras stora vinstuttag som inte kommer medborgarna till del. Vi tycker att konstruktionen av hans förslag är olycklig för det riskerar att istället för att lösa problemet drabba små aktörer som vi i Miljöpartiet tycker är viktiga i välfärden, säger Karin Pleijel.
Vill se ny utredning
I stället vill de gröna debattörerna se en ny utredning. Exakt vad den bör komma fram till vill inte Karin Pleijel spekulera för mycket i, men hon lägger fram ett möjligt alternativ till Reepalus förslag.
– En tanke är att begränsa vilken form av företag som får verka i välfärden. Det kan vara så att det blir olika aktörer beroende på vilken del av välfärden det handlar om. Det finns skillnader mellan vård, skola och omsorg. Men att begränsa vilken typ av företag som man får ha är en väldigt enkel metod, man slipper gå in och peta i bokföringar exempelvis.
Ni vill alltså gå ett steg längre än vad Reepalu föreslår?
– Så kanske man kan uttrycka det. men vi tycker inte att han kommer åt problemets kärna med förslaget. Det riskerar istället att slå fel och slå ut de aktörer som vi vill ha kvar i välfärden. Ett exempel skulle vara ett SVB-bolag, som i sin konstruktion redan har en begränsning av vinstuttag i sin bolagsform.
Saknar majoritet i riksdagen
Uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet avgör regeringens fortlevnad, då Vänsterpartiets stöd är villkorat av att regeringen driver vidare förslagen om vinstbegränsning. Men Karin Pleijel säger att MP:s partiledning är informerad om utspelet och stödjer debattörernas linje.
– Reepalus förslag kan inte bli verklighet eftersom det saknar majoritet i riksdagen. Därför krävs det nytänk och jag vet att vår partiledning tänker som oss när det gäller att vi ska begränsa vinstuttaget och uppmuntra små aktörer.
I Göteborg är Lagen om valfrihet på väg att införas i hemtjänsten, mot den styrande rödgröna lednings vilja. Med en ny utredning skulle det ta åtminstone ett år innan ett nytt förslag kan bli aktuellt.
Skulle det inte vara önskvärt att få till en begränsning så snart som möjligt för Göteborgs del?
– Det kan jag verkligen hålla med om, men det gäller att det blir en bra reglering och att den kan gå igenom i riksdagen. Förslaget måste lösa de problem som vi har, avslutar Karin Pleijel.