– Det handlar om en beroendesjukdom, precis som alkohol- eller narkotikaberoende, och då krävs i vissa fall specialistvård, sa Monica Selin, kristdemokratisk ledamot i VG-regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse och ordförande för psykiatriberedningen som lade fram förslaget förra året, till ETC Göteborg då.
Monica Selin hoppades att mottagningen skulle vara igång innan sommaren. För att lyckas med det avsattes tio miljoner kronor. Men ännu har inte mottagningen öppnat. Jimmy Nilsson, ordförande för Spelberoendens förening där han också arbetar som rådgivare, är kritisk till fördröjningen. Han menar att antalet som behöver hjälp ökar hela tiden, och har svårt att förstå hur mottagningen kan ha blivit så försenad.
– Vi hjälpte över 1 000 personer förra året, trots att vi har haft en budget på 1,5 miljon. De har med sina tio miljoner kronor inte lyckats hjälpa någon. Jag förstår att det tar tid att hitta kompetent personal, men så här trögt borde det inte behöva vara, säger han.
”Görs inte i en handvändning”
Anna Gordh, projektledare för mottagningen, menar att fördröjningen dels beror på att det har tagit tid att hitta rätt personer att anställa, men också att de inte har hittat någon bra lokal förrän nu.
– Att öppna en helt ny vårdmottagning är ingenting man gör i en handvändning. En specialistmottagning är en helt annan sak än en ideell förening, vi har helt andra lagkrav, det i sig gör att det tar tid, säger hon.
Nu räknar dock Anna Gordh med att mottagningen kommer att öppna i mars. Men då kommer bara de som är beroende av pengaspel kunna vända sig dit, och inte dataspelsberoende, trots att det var tanken från början. Jimmy Nilsson tycker att det är en stor brist.
– När vi fick höra att skärmberoende skulle ingå i regionens verksamhet slutade vi arbetat med det projekt mot skärmberoende som vi har drivit under tre år. Pengarna vi har att röra oss med räcker knappt till ändå, så det kändes väldigt positivt att regionen skulle kliva in här. Att de nu har lagt detta på is innebär att det trots allt inte finns någon stans att vända sig för alla dataspelsberoende eller deras anhöriga. Det är riktigt illa då behovet är enormt, säger han.
Enligt Anna Gordh kommer de dock kunna ta emot även dataspelsberoende så småningom.
– Till en början inriktar vi oss på beroende av hasardspel, men så snart vi bara kan ska vi också kunna ta emot dem som är beroende av dataspel. När det blir vet vi inte riktigt, säger hon.
Få specialiserade
När mottagningen är i full drift räknar Anna Gordh med att 15 personer kommer att arbeta där. Än så länge är de dock inte så många, men bland annat har tre psykologer och en sjuksköterska anställts. En anledning till att det har varit svårt att hitta personal med rätt erfarenhet är att spelberoende tidigare inte klassats som en sjukdom. Det har bidragit till att få personer inom vården specialiserat sig inom spelberoende. Dessutom har det fram tills för ett år sedan inte varit landstingens ansvar att behandla spelberoende. Då ändrades dock hälso- och sjukvårdslagen och ansvaret för spelmissbruk ingår nu i socialtjänstlagen. En lagändring som både Anna Gordh och Jimmy Nilsson menar är bra.
– Ungefär hälften av gruppen spelberoende har en samsjuklighet, bakom spelberoendet finns kanske en neuropsykiatrisk sjukdom som adhd, eller depression eller att man har ett substansmissbruk också. Just därför behöver ansvaret ligga hos vården, säger hon.
– Spelberoende är ett jätteproblem som bara växer, och som får folk att må oerhört dåligt. En majoritet av alla vi har kontakt med har självmordstankar. Att kommunen och vården nu måste ta större ansvar för dessa är ett steg framåt, säger Jimmy Nilsson.
Egen erfarenhet viktigt
Samtidigt tror han att vården, och den nya specialistmottagningen, behöver samarbeta med dem som i dagsläget har störst erfarenhet av spelberoende.
– Vi vet att många tycker att det är väldigt skönt att prata med någon som verkligen förstår dem, som själv har varit i samma sits, säger han.
Från början var tanken att två så kallade peer support-tjänster skulle tillsättas på den nya mottagningen. En sådan tjänst innehas av någon som själv har erfarenhet av problematiken. Nu ska dock bara en person anställas. Det är synd, menar Jimmy Nilsson.
– Det känns som att de slarvar bort värdefull erfarenhet och kompetens. Vi har jobbat med det här i 25 år, men det tas inte tillvara. Den person som erbjöds en tjänst ska dessutom bara få 19 100 i lön. Det visar tyvärr hur den här kunskapen värderas, säger han.
Anna Gordh menar dock att det kan bli så att en person till anställs – och att det är löneläget som avgör lönen.
– Vi vet ännu inte hur många som kommer att vända sig till oss, så vi börjar så här. Sedan får vi se. Vad gäller lönen är det den ingångslönen en peer support har. Det är så det ser ut, säger hon.