– Det har ju blivit lite problem för oss i och med att det har varit jättemycket intressenter som har varit involverade och det har uppstått motsättningar. Därför har vi valt att pausa projektet ett tag, säger Svante Lahti, distriktsområdeschef på Poseidon i Hjällbo.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förlängdes till nästa år
Totalt avsattes åtta miljoner kronor för att göra om torget. Genom Bostadsverket, som gett pengar till socioekonomiskt utsatta områden för att rusta upp utemiljön, beviljades projektet 4,2 miljoner kronor i bidrag. Poseidon tillsatte samma summa. En dialoggrupp med boende i Hjällbo tillsattes för att fånga in befolkningens perspektiv. Men detta gjordes först efter att Boverket beviljat bidraget. Där kom det fram ett de som bor i Hjällbo allra helst skulle vilja ha ett aktivitetshus, något som pengarna från Boverket inte får gå till.
– Om man är efterklok kanske vi skulle ha gjort det annorlunda och börjat med dialogprojektet. Men så såg vi att Boverket delade ut de här bidragen och tänkte: ”Fan, klart vi ska vara med!”. Men vi hade lite för bråttom och det får vi lära av, säger Svante Lahti.
Det har även visat sig att planerna man gick ut med i våras är svåra att genomföra. Det finns bland annat konstverk på platsen där man tänkt anlägga en scen, som på grund av upphovsrätten inte kan flyttas hur som helst.
– Det är många intressenter som berörs. Polisen ska till exempel sätta upp övervakningskameror på torget och då är det viktigt att vi synkar med varandra så att vi inte gör något som hindrar deras plan, menar Svante Lahti.
Projektet har nu förlängts till oktober 2018. Svante Lathis förhoppning är att man kan få till en lösning där man både rustar upp utomhusmiljön och bygger ett aktivitetshus.
– Det här är ett integrationsområde där det är trångbott och det finns barn som måste låsa in sig i sitt rum för att kunna göra läxorna i fred. Om vi bygger ett aktivitetshus gör vi något för folket som de i slutändan vill ha, i stället för att lägga jättemycket pengar på något de inte vill ha.
Vad tänker du att det sänder ut för signaler till befolkningen? Att ni går ut och berättar om era satsningar och sedan blir det inget?
– Jag tror inte att det blir negativt. Jag tror att folk i området känner att det händer något och ser att vi satsar och vi har mycket spännande på gång, säger Svante Lahti, men håller samtidigt med om att torget är i stort behov av renovering.
– En detalj är att banken flyttade härifrån och i samband med det tog de även med sig bankomaten som fanns på torget. Det sänder så jäkla tydliga signaler, som jag kan tycka inte är positiva. Vi vill ju att det ska bli mer aktivitet kring torget och att fler personer ska röra sig där.
Men trots att beslutet att pausa projektet har varit känt i flera veckor är det inget som har kommunicerats med den dialoggrupp som engagerat sig i projektet.
Nawal Ibrahim var en av dem som var med i dialoggruppen, tillsammans med omkring 30 andra boende i Hjällbo.
– Jag har inte hört någonting om det här, säger hon.
ETC Göteborg träffade Nawal Ibrahim under Hjällbokalaset i våras, där de boendes egna förslag på hur Hjällbo torg kan bli mer inbjudande presenterades. Då arbetade hon på kaféet vid torget. Sedan dess har hon bytt arbetsplats och jobbar numera i Majorna. Det har bidragit till att hon inte hunnit reflektera särskilt mycket över att upprustningen har stannat av.
– Nej, jag har inte hunnit tänka på det. Eftersom de inte sa något exakt datum för när de skulle börja har jag nog tänkt att de gör det snart.
Lagt ner mycket tid
Att engagera sig i dialoggruppen har tagit upp mycket av hennes, och många andras, tid.
– Vi har lagt ner tid på det här och då tycker jag att de är skyldiga oss ett möte där de berättar om vad som har hänt. Jag blir orolig när jag får reda på det här och känner mig lite lurad. Det känns konstigt.
Nawal Ibrahim har bott i Hjällbo i 23 år. Hon har fyra barn och skulle gärna se att torget blir en plats där de kan vara.
– Det finns ingenting att göra här. De flesta barn och ungdomar åker till stan, eller till Angered, för att umgås och det gör föräldrarna oroliga. Vi behöver ha fler saker att göra här, säger hon och fortsätter:
– På det senaste mötet jag var på med dialoggruppen så berättade de att allt var klart och att de skulle sätta i gång och bygga. Det var så mycket fina grejer som skulle göras.