På mötesplatsen Portalen i Ringdansen centrum arbetas det hårt för att göra verksamheten tillgänglig och okomplicerad. Hit kommer främst människor från närområdet, men även från övriga delar av Norrköping, för att få stöd längs vägen till sysselsättning eller studier. Det kan handla om att det svenska språket behöver förbättras, hjälp med cv eller stöd i att se vilka av de egna egenskaperna som kan leda till arbete.
– För ett tag sedan kom en man hit som var utbildad maskiningenjör. Han hade ett jättefint cv, men efter att ha fått flera nej på jobbansökningar var självkänslan låg. Då började vi inventera hans egenskaper som inte stod med på cv:t och det visade sig att han var väldigt bra på körkortsteori. Nu leder han två grupper körkortsteori på arabiska här hos oss, han har fått bättre självkänsla och även en del jobberbjudanden, berättar Marco Briones, verksamhetsledare på Portalen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under 2015 började Portalen att ta emot många nyanlända. Till skillnad från andra instanser kräver de inte att de som kommer har uppehållstillstånd, eller måste registrera sig på något sätt för att de ska kunna delta i verksamheten.
– Som det ser ut i dag är integrationsprocessen alldeles för lång och komplicerad. Först är väntan lång på uppehållstillstånd, sedan på SFI. Människorna hinner tappa självkänslan, säger Marco Briones.
Viktigt med nätverkande
Ju förr de nyanlända lär sig språket, hur det svenska samhället fungerar och skaffar sig ett eget nätverk – desto bättre, anser han. – De som aktiveras snabbt mår även mycket bättre, säger Marco Briones.
Förutom svenskan är ett stort nätverk A och O för att få jobb. Något som inte bara gäller nyanlända utan för alla arbetssökande som kommer till Portalen. Och det är just ur nätverkstanken som Portalens satsning #starkaretillsammans har fötts. I den samarbetar de med en rad lokala företag, organisationer och föreningar som bidrar till Portalens verksamhet just genom olika former av nätverkande.
– Det var egentligen så att Hyresbostäder tänkte om kring sina sponsoravtal som de har med olika företag och organisationer. I de nya avtalen ska volontärarbetet stärkas och en motprestation i form av stöttning av vår verksamhet kommer att krävas, förklarar Marco Briones.
Förstå svenska koder
Tidigare i våras bjöds till exempel IFK Norrköpings lagkapten in för att berätta om sig och sitt liv. En grupp från Portalen har även fått besöka arenan och gå på match.
Ett annat exempel är Kolmårdens djurpark som har tagit emot fem nyanlända som praktikanter inom fastfood, entré/publik och fastighetsteknik.
– Efter den tre veckor långa praktiken fick alla fem jobb under den här säsongen, berättar Marco Briones.
En av dem som har fått sommarjobb på Vildmarkshotellet i Kolmården genom Portalen är Karbeet Klnjian 29 år från Syrien. Han har bott i Sverige i 1,5 år och fick höra talas om Portalen av vänner. Han gick dit och började plugga svenska.
– Sedan blev jag volontär på Portalen och nu deltar jag i flera av deras projekt, berättar han.
När det väl blev dags för SFI hade Karbeet Klnjian redan en god grund i det svenska språket, och något han själv anser minst lika viktigt: kunskaper om svenska koder, traditioner och kultur.
– Det är jätteviktigt att kunna sådant. Dessutom har jag fått ett stort nätverk genom Portalen och det betyder mycket, säger Karbeet Klnjian.
Östsvenska handelskammaren, Vita hästen och Dolphins är några av de andra samarbetsparterna i #starkaretillsammans.
– Det här är ett upprop till hela Norrköping för att få fler företag, organisationer och enskilda Norrköpingsbor att engagera sig och hjälpa nyanlända in i det svenska samhället. Alla kan göra något, säger Marco Briones.